Harald Agdekonge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Harald Agdekonge var en legendarisk småkonge i Agder og Sør-Rogaland. Han var far av Vikar Haraldsson som ifølge Gautreks saga grunnla et maktsenter på sørvestlandet i Norge.

Harald ble drept av Hertjov av Hordaland da hans kongsgård ble herjet, og Hertjov tok hans sønn og stesønn som gisler og tok makten på Agder.

Harald Agdekonge nevnes hovedsakelig i Gautreks saga som far til Vikar, og gjennom Vikar blir helten Starkad introdusert. Starkad var fostersønn av Harald. Senere kom Vikar og Starkad tilbake og hevnet Harald.

I Halvs saga og halvsrekkene og Hvordan Norge ble bygd blir Vikars far kalt for «Alrek Hordakonge». Landnåmaboka nevner «Harald Agdekonge» som Vikars far. Også kvadet «Vikarsbolk» i Gautreks saga lar Vikar være en sønn av Harald Agdekonge. Historikeren Peter Andreas Munch i første bind av Det norsk folks liv og historie (1852–1859)[1] vurderer det som mest trolig at Vikar er sønn av Harald. Han betviler eksistensen til «Alrek Hordekonge». Halvs saga, som Munch ellers betrakter som troverdig, konsentrerer seg om Halvs ætt og nevner bare Vikar i forbifarten. Munch tillegger «Vikarsbolken» som lagt i munnen på Starkad og Landnåmabok større sannhetsverdi.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Prosjekt Runeberg: Skannet utgave av Det norsk folks liv og historie (ufullstendig)
  2. ^ Portal Avaldsnes: Kong Halv - den høge alven[død lenke], fotnote 5