Hans Moravec

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hans Moravec
Født30. november 1948 (70 år)
Kautzen
Utdannet ved Stanford University, University of Western Ontario, Acadia University
Beskjeftigelse Ingeniør, universitetslærer, artificial intelligence researcher, skribent
Nasjonalitet Canada

Hans Peter Moravec (født 30. november 1948) er professor i datavitenskap ved Carnegie Mellon University, Pittsburgh, Pennsylvania i USA. Han er født i Kautzen, Østerrike, men familien flyttet til Canada da han var bare fem år gammel. Hans nasjonalitet er canadisk, men har bodd, tatt utdannelse og arbeidet i USA siden 1971.

Utdannelse[rediger | rediger kilde]

Han arbeidet som forsker og underviser ved Stanford University i perioden 197180, hvor han tok doktorgrad (PhD) i datavitenskap. Veiledere var John McCarthy og Tom Binford.

Jobber[rediger | rediger kilde]

I perioden 196971 var Moravec vitenskapelig assistent ved avdelingen for datavitenskap ved University of Western Ontario, Canada. Han arbeidet bl.a. med dataprogrammer for statistisk analyse, datasikkerhet, bygget og programmerte små mobile roboter.

I tiden 197180 var han assistentforsker ved «Laboratoriet for kunstig intelligens» ved Stanford University i California. Han arbeidet med prosjekter innen taleforståelse hos datamaskiner, kunstig syn hos roboter, multiprosessorsystemer, mobile roboter og innen fysikk. Han var undervisningsassistent i kurs som omhandlet roboter og programmering i Lisp.

Fra 1980 og til dags dato har han vært forsker ved Robot-Instituttet ved Carnegie Mellon University i Pennsylvania. Han er professor og leder for Mobile Robot Laboratory ved instituttet.

Roboter[rediger | rediger kilde]

Hans Moravec sin store lidenskap har helt fra skoledagene vært roboter. Han var med å lage en av de første roboter med kunstig syn (Stanford Cart) på begynnelsen av 1970-tallet. Der fikk han flere gode idéer i forbindelse med kunstig syn til roboter. Disse idéene har han og hans gruppe med studenter og ansatte utviklet videre i mer enn 30 år.

Han har vært og er en profilert forsker innen sitt spesialfelt (kunstig syn til roboter), og med meget overraskende og kontroversielle meninger om roboter i fremtiden. I artikler (siden begynnelsen av 1990 de fleste på Internett) og bøker fremmer han sine meninger. Han regnes som en av pionérene i forbindelse med og tanker rundt den Teknologiske Singulariteten.

Gründer[rediger | rediger kilde]

Moravec mener at mobile og autonome (selvstendige) roboter over de neste 50-60 år vil bli meget nyttige og fleksible, og til og med intelligente. Han tror at det vil være mange små fremskritt som forskere og utviklere kommer til å gjøre, og at det er viktig med en egen bransje eller industri på dette området. Slik skapes overskudd som kan pløyes tilbake til forskning og utvikling. Hans Moravec har tidligere (på 1980-tallet) vært med å grunnlegge en robotbedrift, men dette gikk dårlig. Han sier nå selv at dette var alt for tidlig.

Nå har han igjen blitt med på å grunnlegge en bedrift, SEEGRID Corporation, som skal utvikle, produsere og selge kunstig syn for roboter. Han mener tiden nå er mer moden, spesielt fordi datateknologien har kommet mye lengre.

Bøker[rediger | rediger kilde]

Moravec har skrevet to bøker som har fått stor oppmerksomhet. De omhandler begge to roboter, og spesielt hans syn på hvordan vi mennesker vil utvikle og bruke roboter utover i dette århundret;