Hans Lindenov

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hans Lindenov
Portrett etter original av Abraham Wuchters. Fra E. F. S. Lund: Danske malede Portræter, En beskrivende Katalog, 1897-1912
Født25. mars 1616Rediger på Wikidata
Gavnø Castle
Død29. mai 1659Rediger på Wikidata (43 år)
København
EktefelleElisabeth Augusta Christiansdatter
FarHans Johansen Lindenov
BarnSophie Amalie Lindenov
NasjonalitetDanmark
UtmerkelserRidder av Elefantordenen (1648)

Hans Hansen Lindenov til Gavnø (født 25. mars 1616 på Gavnø, døde 29. mai 1659 i København) var dansk riksråd.

Han var sønn av Hans Johansen Lindenov (død 1642) og Lisbeth Sophie Rantzau.

I 1635 ble han hoffjunker og året efter kammerjunker. Like før var han blitt forlovet med Elisabeth Augusta Christiansdatter, datter av Christian IV og Kirsten Munk. De ble gift 27. oktober 1639Københavns slott, og samtidig forlot han hoftjenesten og fikk Kalundborg Len.

I mai 1640 ble han medlem av riksrådet. Her sluttet han seg hverken til den ene eller andre av de rivaliserende fløyende rundt Corfitz Ulfeldt eller Hannibal Sehested, men i alle fall fra den tiden da Christian IV fengslet Kirstine Munk på Boller slott 1646 brakte de fleste av hans svigersønner i opposisjon, var det også slutt med vennskapet med kongen. Likevel fikk han ved hjelp av Hannibal Sehested tildelt en årlig pensjon av de norske inntekter i 1647.

Under mellomregjeringen etter Christian IVs død arbeidet han ivrig for anerkjennelsen av kongens ekteskap med hans svigermor. Han ble slått til ridder ved Frederik IIIs kroning i november 1648. Da svogerpartiet falt, mistet han i 1650 sin pensjon; men da Hannibal Sehested og Corfits Ulfeldt ble styrtet året etter, bøyde han seg for makten. Hans anseelse var imidlertid over, han hadde den kun på grunn av sitt ekteskap, dette betydde nå ikke noe.

Hans huslærer, Carl von Køhlen, klaget han inn for kongen. En annen av hans tjenere, som sto i forbindelse med læreren, og som ble pågrepet i København, ble han nektet å få utlevert.

Han var i konstant krangel med Kirstine Munk. Hun hatet ham på grunn av pengekravene han stilte henne og fordi han arbeidet for sønnen Valdemar Christians forsoning med kongen. En av hennes døtre, Hannibal Sehesteds hustru Christiane, ga ham skylden for å ha ergret moren til døde.

I 1658 byttet han Kalundborg Len med St. Knuds Kloster i Odense, men oppholdt seg under beleiringen av København i 1659 i hovedstaden, hvor han døde.

Han var far til Sophie Amalie Lindenov.

Kilder[rediger | rediger kilde]