Hans Jacob Meyer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hans Jacob Meyer
Hans Jacob Meyer IKL.jpg
Født2. apr. 1907[1][2]Rediger på Wikidata
Bergen[2]Rediger på Wikidata
Død6. des. 1993[2]Rediger på Wikidata (86 år)
Bergen[2]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse BilledhuggerRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Menneskerettighetenes plass i Bergen med utsmykning av Hans Jacob Meyer.

Hans Jacob Meyer (født 1907 i Bergen, død 1993) var billedhugger og skipsmegler. Han har laget arbeider i gips, leire, bronse og kleberstein, foruten å ha laget en byste i sement.

Han studerte ved blant annet det «skandinaviske» akademiet Maison Watteau i Paris. Hans lærere var Adam Fischer og Charles Despiau. Etter at han kom hjem i 1928, drev han vekselbruk fram til han ble bare billedhugger i 1962.

Blant hans mest kjente verk er «Liggende dikter», som er laget i flere eksemplarer, hvorav ett befinner seg i Nasjonalgalleriet, ett i Moss og ett på Ole Bulls plass i Bergen.

Han debuterte på Statens Høstutstilling i 1945. I 1949 var han formann i Bergen Kunstforening og etablerte «Studieatelieret», som var en forløper for den høyere kunstutdanningen i Bergen.

Han var meget familiekjær og brukte ofte barna som modeller. På slutten av karrieren var det menneskerettigheter som tema han arbeidet mest med.

Ett av hans arbeider ble skjenket til Raftostiftelsen av hans arvinger. Skulpturen «Knelende kvinne» er nå sentrum på Menneskerettighetenes plassNygårdshøyden i Bergen, der også to relieffer i bronse står innfelt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Store norske leksikon, Store norske leksikon-ID Hans_Jacob_Meyer[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b c d Norsk biografisk leksikon[Hentet fra Wikidata]