Hangö

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hangö
Hankoo water tower and church July 10 2005.jpg

Våpen

Kart over

LandFinland Finland
LenSödra Finlands län
LandskapNyland
StatusKommune
Grunnlagt1874
OrdførerTom Axberg
Areal632,0 km²
Befolkning9 719 (2006)
Bef.tetthet15,38 innb./km²
Språkfinsk, svensk
Map
Hangö
59°49′25″N 22°58′05″Ø

Hangö (finsk: Hanko) er en by og kommune i landskapet Nyland i Finland. Den har cirka 9 905 innbyggere. Hangö grenser til kommunene Kimitoön og Raseborg.

Hangö er språklig nærmest delt på midten; finsk er majoritetsspråk (ca. 54,0 %) og svensk minoritetsspråk (ca. 44,3 %).

Hangö er Finlands sørligste by og ligger helt ytterst på Hangö udd. Byen ble grunnlagt i 1874, først og fremst fordi den har lengst periode med isfri havn om vinteren, og den er en viktig havneby.

Næringslivet dreier seg mest om handel og sjøfart, men noe industri finnes også i byen. De største fabrikkene er Helkama sykkelfabrikk, Konecranes havnekraner, og Finska Forcit & Dynamit. Ellers er byen en typisk sommerby, og innbyggertallet fordobles om sommeren. Hangöregattaen trekker seilere fra hele den finske kysten og resten av Østersjøen.

Etter vinterkrigen i 1940 ble Finland tvunget til å avstå Hangö til Sovjetunionen som marinebase i 30 år. Hele befolkningen i området ble da evakuert, og da fortsettelseskrigen brøt ut i 1941 var det en rekke kamphandlinger på Hangöfronten. Natten til 2. desember 1941 forlot de siste sovjetiske troppene Hangö. Under sin tilstedeværelse hadde de sovjetiske styrkene bygget en stor flyplass som i dag benyttes av «Hangö Flygklubb». Etter fortsettelseskrigen fikk Finland beholde Hangö, mens Sovjetunionen i stedet tok Porkalaområdet.

Yttre hamnen/Frihamnen er Finlands eneste frihavn, og er idag den viktigste bilimporthavnen i Finland.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]