Han som elsket livet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Han som elsket livet
orig. Lust for Life
Generell informasjon
Utgivelsesår1956
Prod.landUSA
Lengde122 min.
Språkengelsk
Bak kamera
RegiVincente Minnelli
ProdusentSol C. Siegel
MusikkMiklós Rózsa
Prod.selskapMetro-Goldwyn-Mayer
Eksterne lenker

Han som elsket livet (originaltittel: Lust for Life) er en amerikansk biografisk film fra 1956 regissert av Vincente Minnelli. Filmen er en skildring av Vincent van Goghs liv, basert på Irving Stones bok Lust for Life fra 1934.

I hovedrollene ses Kirk Douglas og Anthony Quinn. Quinn vant en Oscar i kategorien beste mannlige birolle for din framstilling av Paul Gauguin. Douglas ble nominert, for beste mannlige hovedrolle, men vant ikke. Douglas ble derimot belønnet med en Golden Globe for sin rolle-presentasjon.

Handling[rediger | rediger kilde]

Vincent har utdannet seg til prest, akkurat som sin far. Men kirken mener at Vincent er uegnet til dette embedet, og plasserer ham i et veldig fattig gruve-samfunn. Her blir han straks dypt oppslukt av gruve-arbeidernes situasjon, og begynner å skissere deres daglige liv. Men de religiøse lederne liker ikke hans nye tilnærming til samfunnet, og de rynker på nesen over hans sosiale aktivisme og omsorg for de fattige. Han vender deretter hjem til farens hus.

En kvinne han elsker dypt (hans egen kusine) avviser ham, på grunn av hans manglende evne til å forsørge seg selv økonomisk. Den forelskede Vincent følger etter henne til familiens hjem, hvor han holder hånden sin over en stearinlys-flamme for å bevise sin hengivenhet. Men han oppdager at hun blir kvalm av ham, og aldri ønsker å møte ham igjen. Vincent begynner senere å tegne. Hans fetter Anton Mauve gir ham maling og andre kunstner-materialer, og oppfordrer ham til å male. Hans bror, Theo van Gogh, gir ham også økonomisk og moralsk støtte for å begynne som kunstner.

Etter farens dødsfall reiser Vincent til Paris sammen med Theo, hvor han oppdager impresjonister. Men Theo orker ikke lenger å bo sammen med ham, og Vincent reiser til solfylte Arles i Frankrike. Paul Gauguin (som han møtte i Paris) reiser sammen med ham dit, og en stund er livet bra. Men han kommer ikke godt overens med Gauguin og de krangler ofte, hvoretter Vincent kutter av sitt eget øre. Vincent begynner også å oppleve hallusinasjoner og anfall, før han frivillig legger seg inn på en psykiatrisk institusjon. Senere, med Theos hjelp, forsøker Vincent å gjenoppta malingen.

Roller i utvalg[rediger | rediger kilde]

Kirk Douglas.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]