Hamsa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hamsa hånden, kalles Fatimas hånd blant muslimer og Miriams hånd blant jøder

Hamsa (arabisk: خمسة‎ (khamsa), hebraisk: חַמְסָה (ḥamsā)) er et symbol med en håndflate med fem fingre, og ofte er et øye plassert i midten av håndflaten. Symbolet er kjent siden Mesopotamia som et symbol på gudinnen Ishtar, den assyriske og babylonske gudinnen for fruktbarhet, krig og kjærlighet, og den tilsvarende sumeriske gudinnen Inanna. I senere tid er hamsa først og fremst et symbol på guddommelig beskyttelse mot ondskap, Det onde øye, men anses også for å bringe lykke innen både Islam og jødedommen.

Hamsa er et arabisk ord som betyr tallet fem og refererer til antall fingre på hånden. I Nord-Afrika og Midtøsten er amuletter av symbolet populære, både som smykker og veggdekorasjoner. Innen islam har symbolet med håndflaten gjerne to symmetrisk stilte tomler, med tre fingre i midten fått navnet Fatimas hånd. Den er navngitt etter Fatima az-Zahra, profeten Muhammeds femte og yngste datter, kalt az-Zahrāʾ, «den skinnende». De fem fingrene kan også vise til de fem søylene innen islam.[1][2]

Innen jødedommen kalles symbolet Mirjams hånd. Mirjam er der den eldre søsteren av Moses og Aron. De fem fingrene symboliserer der blant annet de fem Mosebøkene i Toraen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bernasek et al., 2008, p. 12.
  2. ^ Sonbol, 2005, pp. 355–359.