Hammerhai

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hammerhai
Nomenklatur
Sphyrna mokarran
Populærnavn
hammerhai
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeRyggstrengdyr
KlasseBruskfisker
OrdenHåer (Squaliformes)
FamilieHammerhaifamilien
SlektSphyrna
Økologi
Habitat: hav
Utbredelse: tropiske områder

Hammerhaien (engelsk great hammerhead) er en hai som er lett gjenkjennelig på grunn av at hodet er formet som en hammer. Øynene sitter helt i kantene av hodet.

Lengden varierer fra ca. tre meter til opptil seks meter.

Den største hammerhaien som hittil er blitt registrert ble fanget i Boca Grande i Florida den 23. mai 2006. Den veide ca. 580 kg, var ca. 4,5 meter lang, og hadde 55 små haibabyer i magen. 52 av disse var nesten ferdig utviklet, mens tre var underutviklet. Dette er det største antall som noensinne er funnet i en hammerhai, og dermed slo haien to verdensrekorder samtidig. Ifølge forskerne var haien bare noen få dager i fra å føde.

Vanligvis føder hammerhaiene levende unger med kull på ca. 20-40 yngel, som vokser opp på grunt vann. De voksne dyrene jakter i flokk på dypere vann.

På undersiden av hodet har haien hundrevis av ekstra følsomme porer. Disse porene gjør trolig at haien klarer å lete mer effektivt på havbunnen etter nedgravd fisk som piggrokker, som er en av hammerhaiens yndlingsretter. I tillegg spiser den krepsdyr, fisk og blekksprut.

Selv om det å fjerne finnene på hammerhaier og andre haier nå er forbudt i mange land, er finnene til hammerhaien spesielt ettertraktet som mat i det østlige Asia. Se haifinnesuppe.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]