Hamilton (New Zealand)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hamilton
Kirikiriroa (Māori)
GardenPlaceHamilton.jpg
LandNew Zealand New Zealand
ØyNordøya
RegionWaikato
DistriktHamilton City
Oppkalt etterJohn Hamilton
Retningsnummer07
Areal110,8 km²
Befolkning203 400 (2010)
Bef.tetthet1 592,96 innb./km²
Høyde o.h.40 meter
Nettsidewww.hamilton.govt.nz/Pages/default.aspx
Posisjonskart
Hamilton ligger i New Zealand
Hamilton (New Zealand)
Hamilton
Hamilton (New Zealand)
Map
Hamilton
37°47′00″S 175°17′00″Ø

Elven Waikato River i Hamilton

Hamilton er New Zealands fjerde største byområde. Den ligger i Waikato-distriktet på Nordøya rundt 120 kilometer sør for Auckland.

Området som nå utgjør byen var opprinnelig en samling med maori-landsbyer. Da de engelske kolonistene ankom var de fleste av disse landsbyene forlatt. De nye innbyggerne ga området navnet sitt etter kaptein Fane Charles Hamilton. Byen ligger langs elven Waikato River og har omliggende områder er blant New Zealands mest fruktbare landbruksjord. Opprinnelig var dette et landbrukssentrum, men har nå en mangfoldig voksende økonomi.

Utdanning og forskning er viktig for byen og universitetet University of Waikato og landbrukssentret ved Ruakura er blant de ledende institusjonene i landet.

Hvert år blir det arrangert en jordbruksmesse «National Agricultural Fieldays» ved Mystery Creek. Dette er den største av sitt slag på den sørlige halvkule. Mystery Creek er landets største messesenter og har også flere andre arrangementer av nasjonal og internasjonal omdømme som bil og båtmessene «National Car Show» og «National Boat Show».

Industri og handel er viktig for den lokale økonomien, sammen med helsetjenester på sykehuset «Waikato Base Hospital».

Hamilton er en raskt voksende by med 197 000 innbyggere. Disse inkluderer 25 000 studenter. Byen ligger sentralt plassert på Nordøya, med om lag 1,5 millioner mennesker boende i en 250 km radius. Sentrale veier og jernbanen mellom Auckland og Wellington går gjennom byen. Flyplassen er nylig blitt oppgradert for å kunne motta internasjonale flygninger.

På grunn av den raske veksten er mange av de nye bydelene oppfattet som karakterløse, men byens sentrum er i stadig forandring og levende der det ligger langs Waiaktoelvens bredder. Her finner en mange kafeer, puber og nattklubber. Veksten har så langt ikke ført til mange negative konsekvenser, bortsett fra kødannelser på enkelte veier.

Hagesentret Hamilton Gardens er regionens mest populære turistdestinasjon. Andre attraksjoner inkluderer den lokale zoologiske hagen, museet og kasinoet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]