Halvdan Hålegg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Halvdan Hålegg (Halfdan háleggr) var sønn av kong Harald Hårfagre og Snøfrid Svåsedatter og levde i siste halvdel av det 9. århundre.

Snøfrid var, ifølge sagaen[1], datter av samen Svåse i Dovrefjell-området. Hun er sannsynligvis en oppdiktet eventyrperson[2] som skal ha forhekset kongen til å forelske seg i henne. De hadde følgende fire barn:

Ifølge Snorre skal Torleiv Spake ha bragt kongen ut av forhekselsen etter Snøfrids død. De fire sønnene ble sendt på oppfostring, Gudrød til Tjodolv den kvinværske i Agder, Sigurd og Halvdan til Ringerike, og Ragnvald til Hadeland.

Etter hvert som kong Haralds mange sønner voks opp oppsto det maktkamp og stridigheter mellom dem. Halvdan dro sammen med broren Gudrød til Møre hvor de tok livet av kongens allierte Ragnvald mørejarl som ble brent inne med seksti mann, og prøvde med det å legge Møre under seg. På grunn av kongens vrede måtte imidlertid Halvdan rømme landet. Han dro til Orknøyene med tre skip som han hadde tatt fra mørejarlen. Da han kom dit flyktet først orknøyjarlen Torv-Einar Ragnvaldsson (sønn av Ragnvald mørejarl), men han samlet mannskap og kom tilbake samme høst og overrasket Halvdan og drepte ham på Rinansøy på Orknøyene. Ifølge Orknøyingenes saga og Snorre skar de blodørn på Halvdan.[3][4]

Nyere historisk forskning hevder at kampen mot mørejarlætten var en del av en større maktkamp mellom ynglingeætten og mørejarlene, og at Halvdan mer og mindre handlet i samråd med sin far. Etter at Torv-Einar hadde drept Halvdan dro Harald Hårfagre (midt på 890-tallet) til Orknøyene for å ta et oppgjør med sønnens banemann. Det endte med et forlik mellom Harald og Torv-Einar (Torv-Einar måtte betale en bot på 60 mark), og Harald oppga etter dette å hevde overherredømme over øyene.[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Snorre Sturlason, Harald Hårfagres saga, kap 25-26
  2. ^ Jf. Alexander Bugge, Norges historie (1910), bind 1, annen del, side 141
  3. ^ Orknøyingenes saga, kap, 8
  4. ^ Snorre, Harald Hårfagres saga, kap 31
  5. ^ Store norske leksikon, Torv-Einar Ragnvaldsson