Halloumi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Grillet halloumi

Halloumi (gresk: χαλούμι, tyrkisk: hellim, arabisk: حلوم - ḥallūm) er en ost som tradisjonelt tilregnes Kypros. Den ble tradisjonelt produsert av fåremelk. I dag lages den også av geite- eller kumelk. Den spesielle, litt gummiaktige karakteren får den ved at den etter første runde av ostmasseproduksjonen så blir oppvarmet i myse, med det resultat at protein utskilles. Osten saltes og spises fersk, eller konserveres med saltet myse eller saltlake.

Det markedsføres to sorter halloumi: Den tradisjonelle og den ferske. Den tradisjonelle er den med de lange historiske røtter, mens den ferske ble kommersialisert fra 1950-årene.

Historie[rediger | rediger kilde]

Selv om osten regnes som en kypriotisk spesialitet og på den øya kan føres tilbake til før-nytestamentlig tid, stammer den antagelig fra oldtidens Egypt, alternativt fra det tidlige arabiske kjøkken.[1] Selve ordet halumi stammer fra det koptiske ord for ost, halum. Når den vanligvis knyttes til Kypros, skyldes det at den ble popularisert innen Det bysantinske rike nettopp som en kypriotisk spesialitet.

Den er også produsert og godt kjent i land som Hellas, Tyrkia, Libanon, Egypt og Libya. I osmanske kilder blir halloumi nevnt for første gang i skrift på 1500-tallet. Britene tok med seg oppskriften fra Kypros til det sauerike Australia, der den også er blitt produsert i stor skala.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]