Halden Skolemusikkorps

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Halden Skolemusikkorps er et skolekorps som ble stiftet i 1932 og holder til ved Hjortsberg skole i Halden.

Om korpset[rediger | rediger kilde]

Halden skolemusikkorps er satt sammen av fire tidligere korps fra Halden: Halden Guttemusikkorps (stiftet 1932), Hjortsberg Skolemusikkorps (stiftet 1938), Os Skolekorps (stiftet 1965) og Berg Skole- og Ungdomskorps (stiftet 1962). Uniformene består av sort bukser med hvit stripe, blå jakker og sorte båtluer. De nåværende uniformene ble tatt i bruk i 2012. De avløste da de tidligere grønne uniformene med skjermlue, som også Hjortsberg Skolemusikkorps tidligere benyttet. Fane baserer seg på den tidligere fanen til Halden Guttemusikkorps, og har Haldens kommunevåpen som symbol. Halden skolemusikkorps øver i aulaen på Hjortsberg skole på torsdager. Korpset er delt i 3 delt; aspirant, rekrutt og senior. Musikantene begynner vanligvis i aspirant i 3.klasse, og går der et år. Deretter rykker de opp til rekruttene. Rekruttene øver både alene og periodevis sammen med seniorgruppa. Senior er de eldste musikantene i korpset, der de går frem til året de fyller 19.

Dirigent for rekrutter og senior er fra høsten 2021 Christian Tveitan, og for aspirantkorpset Mona Bråthen Henriksen.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Halden Guttemusikkorps ble opprettet 9. september 1932 etter en vellykket pengeinnsamling som gjorde korpset i stand til å starte uten gjeld. Til tross for økonomiske nedgangstider kom det inn kr 6000,05. 42 skolegutter ble tatt opp fra starten og korpsets første dirigent ble musikkløytnant Håkon Aasekjær fra Divisjonsmusikken. Allerede året etter deltok korpset i 17. mai toget for første gang. En av årsakene til at man ønsket å opprette et guttekorps var at Stortinget hadde vedtatt å legge med divisjonsmusikken i Halden. Man ønsket å bevare korpstradisjonen i Halden. Vedtaket om nedleggelse av Divisjonsmusikken ble senere på 30-tallet omgjort. Halden Guttemusikkorps hadde ved oppstarten hadde korpset 42 medlemmer. Korpset spilte allerede i 17 mai toget året etter. Korpset fikk utrolig nok holde på med øvelser og konserter under krigen. Korpset holdt til på «Gutteskolen» i byen. De har også øvd på Rødsberg u.skole. Når Sentrum skole («Gutteskolen») flyttet til nye Låby skole, så fulgte Guttemusikken etter. I 1966 fikk jenter lov til å bli med i Guttemusikken. Etter hvert ble det flere jenter enn gutter i korpset, men navnet bestod. Uniformene bestod av blå bukser/skjørt, blå jakke og blå skjermluer.

Båstadlund guttemusikkorps/Hjortsberg skolemusikkorps ble stiftet 02.11.1938. Korpset holdt til på Båstadlund skole. Korpset fikk sin første fane i gave av Saugbrusforeningen i 1950.  Korpsets første dirigent var Leif Næss. Korpset hadde ved oppstart 30 medlemmer. I 1941 ble korpsaktiviteten stanset på grunn av krigen og musikantene fikk beskjed om å gjemme instrumentene. 7.mai spilte 7 av de tidligere musikantene på trappen til Brødløs kolonial for første gang igjen. Korpset ble så reorganisert i 1945 med 40 nye gutter. Bare tre av de som var med før krigen fortsatte. Etter at Hjortsberg skole ble bygget flyttet korpset dit. 23.oktober 1963 byttet korpset navn til Hjortsberg skolemusikkorps og jenter fikk også være med i korpset. Fra 1967 har korpset øvd i aulaen på Hjortsberg skole. Dette har blitt videreført av Halden Skolemusikkorps.

Os skolekorps ble stiftet 10.02.1965 av skolestyrer Fred Solheim. Os skole hadde tidligere vært en ren jenteskole («Pikeskolen») og når korpset ble stiftet var det 39 medlemmer og hele 34 av dem var jenter. Korpset første dirigent var Tore Tjernslie. Korpset spilte første gang offentlig på 17.mai 1966. Korpset skilte seg de første årene ut ved at de ikke hadde typiske korpsuniformer. Etter hvert ble disse uniformene byttet ut med mer standard korpsuniformer med røde jakker, blå bukser/skjørt og blå båtlue.

Berg Skolemusikkorps ble stiftet av skolestyret ved Berg skole i 1962. Ildsjelene bak dette var Arnt Brække, Eivind Bakke og Ottar Kollegård. Korpset holdt sin første konsert på Berg Ungdomslokale 19.03.62 og deltok i 17.mai toget året etter. Korpset hadde 28 medlemmer ved oppstart. På det meste hadde korpset 50 medlemmer. Det vil si at 35% av elevene på Berg skole spilte i korpset. Etter 20-års jubileet i 1982 bestemte man seg for at Berg Skolemusikkorps også skulle åpne for ungdommer. Korpset ble da til Berg skole og ungdomskorps. Uniformene hadde røde jakker, grå bukser/skjørt og rød/grå båtlue.

På slutten av 1980-tallet begynte Halden-korpsene å slite med rekruttering, og samarbeid mellom korpsene tvang seg frem. I 1989 startet Hjortsberg og Guttemusikken å samarbeide. Det begynte å bli få musikanter i Os og Berg også. I 1993 spilte Guttemusikken, Hjortsberg, Os og Berg sammen på 17.mai. Siden Guttemusikken og Hjortsberg hadde allerede samarbeidet en stund, ble det vedtatt på ekstraordinært årsmøte 24.januar 1994 å slå korpsene sammen. Det nye navnet ble Halden Skolemusikkorps. Guttemusikken fikk beholde fanen og stiftelsesdatoen, og Hjortsberg fikk beholde øvingslokalet og uniformene. Os og Berg ønsket også å bli en del av det nye korpset, og fra 01.01.1995 ble de også en del av Halden Skolemusikkorps. Korpset forvalter dermed historien til fire korps.

Dirigenter i Halden Skolemusikkorps siden 1994[rediger | rediger kilde]

 • Geir Lorentzen
 • Toril Rosenvinge
 • Terje Dahl
 • Christer Elnes
 • Jan Gustavsson
 • Vidar Eilertsen
 • Christian Tveitan

Marsjer skrevet til korpset[rediger | rediger kilde]

 • Halden Guttemusikkorps marsj (Ragnvald Oliver Vik)
 • Båstadlundguttenes marsj (Ragnvald Oliver Vik)
 • Os Skolekorps marsj (Ragnvald Oliver Vik)
 • Berg Skolemusikkorps marsj (Ragnvald Oliver Vik)
 • På Stevne (Knut Brevig, skrevet til Halden Guttemusikkorps)

Ragnvald Oliver Vik har vært dirigent i alle de fire korpsene. Spesielt i Båstadlund Guttemusikkorps hvor han var dirigent over en lang periode. Han har skrevet en marsj til vært av korpsene. Båstadlundguttenes marsj er utgitt på forlag, og spilles også av andre korps.

Konkurranser[1][rediger | rediger kilde]

Korpset har deltatt på en rekke konkurranser gjennom årene

år type divisjon plassering
2014 distriktmesterskap 3. 4. plass
2015 distriktmesterskap 3. 3. plass
2015 marsjkonkurranse 1. plass
2016 norgesmesterskap 3. 8. plass
2017 distriktmesterskap 3. 2. plass
2018 distriktmesterskap 3. 2. plass
2019 distriktmesterskap 2. 1. plass
2019 norgesmesterskap 3. 7. plass
2019 prima vista konkurranse 1. plass
2022 distriktsmesterskap 4. 1.plass
2022 distriktsmesterskap 3. 4.plass

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «Distriktmesterskap 2019 NMF Øst». musikkorps.no. Besøkt 27. mars 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]