Halbe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 52°06′31″N 13°42′03″Ø

Halbe i Spreewald ca. 60 km sydøst for Berlin
Minnesmerke for de anslagsvis 24 000 drepte under kampene ved Halbe i april 1945

Halbe er en liten by med rundt 2 200 innbyggere (2006) i distriktet Dahme-Spreewald i Brandenburg i Tyskland. Den ligger rett ved Spreewald og omtrent 60 km sør for Berlin. Området er mye benyttet som ferie- og rekreasjonsområde for innbyggerne i Berlin med omegn

Slaget ved Halbe[rediger | rediger kilde]

Under andre verdenskrig ble Halbe kjent for slaget ved Halbe som sto i de siste dagene i april 1945, i skogsområdene nær byen Halbe og var en del av slaget om Berlin. Med ca. 80 000 mann under sin kommando ble den 9. arme under general Theodor Busse omringet av russiske styrker. Busse forsøkte å bryte ut gjennom de russiske linjene for å møte tyskernes 12.arme under general Walther Wenck, som angrep området fra vest. Intensjonen var at de to armeene så skulle bryte ut av den russiske omringingen sammen, for så å overgi seg til amerikanerne ved Elben. Samtidig ville de bryte den russiske beleiringen av Berlin.

Den tyske krigskirkegården i Halbe

Det antas at bare ca. 40 000 tyske soldater klarte å bryte ut og overgi seg som planlagt. Resten ble drept i forsøket og ca. 24 000 tyske soldater ligger begravet på krigskirkegården i Halbe, en av Tysklands største.


Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]