Hajduk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hajduk, 1703

Hajduk (eller haiduk, haiduc, hayduk) er en betegnelse på fredløse eller frihetskjempere i det tidligere osmanske riketBalkan.

Et mulig opphav til ordet «hajduk» er betegnelsen på en ungarsk stamme av kvegdrivere i Transilvania (ungarsk: hajtó, flertall hajtók). Det kan også være avledet av det tyrkiske ordet haydut, som betyr en røver eller fredløs. Ordet kom etterhvert til å betegne opprørere mot Det osmanske rike på hele Balkan. I snevrere betydning bruktes ordet også om ungarske soldater. På hele Balkan har det dannet seg et romantisk bilde av hajduken som en «edel røver», en slags Robin Hood som slåss mot og stjeler fra de osmanske undertrykkerne og deler utbyttet med de fattige og undertrykte.

Hajdukene drev fra ca. 1600 til 1900 gerilja mot Det osmanske rike, men kunne også hengi seg til plyndring av uskyldige handelsmenn og veifarende. Derfor fikk ordet også den negative bibetydningen «røver». Men i de fleste balkanspråk har det en overveiende positiv betydning, fordi de fleste hajdukene skal ha fulgt moralregler som forbød tyveri fra fattige og umotiverte drap. På russisk har ordet гайдук, gajduk, også fått betydningen «livvakt».

Varianter av ordet[rediger | rediger kilde]

Det forekommer flere varianter av ordet: haiduc (rumensk), hajduk (albansk), хајдук/hajduk (serbisk), hajduk (kroatisk), ајдук (ayduk) (makedonsk), хайдут (haidut) (bulgarsk), aiducco (italiensk), haïdouk (fransk), Heiduck (tysk), haydut (tyrkisk), hajduk (bosnisk).