Hafiz Mohammed Saeed

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hafiz Mohammed Saeed
Født10. mars 1950Rediger på Wikidata (70 år)
SargodhaRediger på Wikidata
Utdannet ved University of the Punjab, PAF Public School Sargodha, King Saud UniversityRediger på Wikidata
Beskjeftigelse PolitikerRediger på Wikidata
Nasjonalitet PakistanRediger på Wikidata

Hafiz Mohammed Saeed (født 1950) er kommandøren av organisasjonen Jama'at-ud-Da'wah. Organisasjonen er hevdet å ha veldig tette bånd til den militante terroristgruppen Lashkar-e-Taiba (LeT). India vurderer Saeed som en av deres mest ettersøkte terrorister på grunn av hans forbindelser med Lashkar-e-Taiba og deres påståtte engasjement i diverse angrep mot India. Ifølge Hafiz Saeed har han overhodet ingen forbindelser med LeT.

Etter Terrorangrepene i Mumbai 26. november 2008 sendte India en formell forespørsel til FNs sikkerhetsråd om at de skulle sette gruppen Jamaat-ud-Dawa og Hafiz Saeed på listen over personer og organisasjoner som blir sanksjonert av FN for sin tilknytning til terrorisme.

11. desember 2008 ble Hafiz Mohammed Saeed satt i husarrest da FN erklærte at organisasjonen Jamaat-ud-Dawa bare var et dekke for terroristaktivitetene til LeT. Saeed ble holdt i husarrest med dekke i The Public Order-loven som tillater myndighetene å midlertidig holde enkeltpersoner innesperret dersom de anses som sannsynlig å skape uorden og bråk i samfunnet. Han ble holdt i husarrest frem til begynnelsen av juni 2009 da grunnlaget for å holde ham innesperret i en rettssak ble regnet som grunnlovsstridig og Saeed ble beordret løslatt fra husarresten. Indiske myndigheter uttrykte raskt sin skuffelse over vedtaket.