HASAG

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hugo Schneider etablerte HASAG

Hugo Schneider Aktiengesellschaft Metalwarenfabrik (HASAG) var et tysk selskap, etablert i Leipzig i 1863 som en lampefabrikk.

Navnet tok det i 1889, da de omgjorde produksjonen til metallprodukter. I 1930 hadde selskapet rundt 1 000 ansatte, og direktør fra 1932 var Paul Budin, som også var medlem av NSDAP og Sturmbannführer i SS. Allerede fra 1933 inngikk de kontrakt med det tyske forsvaret på levering av ammunisjon til infanteriet i Heer og Luftwaffe. Året etter var de offisiell leverandør til forsvaret. Per 1939 var omsetningen på 22 millioner mark, og 3 700 personer var ansatt.

Under andre verdenskrig hadde selskapet åtte fabrikker i Tyskland, i tillegg til fabrikker i Polen. I 1944 ble det satt opp arbeidsleirer rundt fabrikkene, som underavdelinger av konsentrasjonsleiren Buchenwald, hvor HASAG betalte SS for slavearbeidere.

I 1945, ved krigens slutt, sprengte Paul Budin hovedkvarteret Leipzig i lufta, og omkom trolig sammen med sin kone. Ingen fra HASAG ble stilt for retten i Nürnbergprosessen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]