Hopp til innhold

HAL 9000

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
HAL 9000

HAL 9000 er en fiktiv datamaskin i romskipet «Discovery» i Arthur C. Clarkes roman 2001: A Space Odyssey og Stanley Kubricks film 2001: En romodyssé, samt etterfølgende bøker og filmer. Det amerikanske filminstituttet har kåret HAL 9000 til filmhistoriens 13. beste skurkeskikkelse.[1]

HAL ble bygd av Dr. Chandra og har en avansert form for kunstig intelligens. HAL er den som kontrollerer romfartøyet «Discovery» og styrer alle andre funksjoner om bord. For å kommunisere med HAL, kan astronauter enten bruke vanlige tastaturer og skjermer – eller snakke med HAL, som svarer gjennom høyttalere. Astronautene kan gi kommandoer og få opplysninger fra HAL på denne måten, men siden HAL kan forstå komplekse betydninger og etterligne den menneskelige måten å uttrykke seg på, kan mannskapet føre sosiale samtaler med HAL. HAL snakker med en morsom, noe syntetisk stemme. I filmen er det Douglas Rain som er stemmegiver. Overalt i «Discovery» er det montert videokameraer, hvilket betyr at HAL kan se alt som foregår.

På romskipets vei gjennom solsystemet rammes HAL, på grunn av tvetydige instruksjoner, av noe som kan ligne et nervesammenbrudd, og maskinen begynner å slå ihjel skipets mannskap. Mot slutten av den første boken/filmen, lyktes astronauten David Bowman i å komme inn i HALs kontrollsenter for å slå av HAL og overta romskipet. Det viser seg senere at HAL er konstruert av modulære krystallblokker, som er mulige å omprogrammere.

HAL 9000 har blitt parodiert i en rekke serier, blant annet Simpsons og Futurama.

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]