Hopp til innhold

HAARP

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
High Frequency Active Auroral Research Program Research Station (HAARP)
Utsikt over HAARP mot Mount Sanford (Alaska)
LandUSAs flagg USA
DelstatAlaska
Grunnlagt1993
Adm. senterUniversity of Alaska
Nettsidehaarp.gi.alaska.edu/
Kart
HAARP
62°23′30″N 145°09′00″V

Høyfrekvent aktivt auroralforskningsprogram eller High Frequency Active Auroral Research Program (HAARP), er et ionosfærisk forskningsprogram som er blitt finansiert i samarbeid med US Air Force, US Navy, University of Alaska Fairbanks, og DARPA.[1] Det ble designet og bygget av BAE Advanced Technologies (BAEAT). Dens opprinnelige formål var å analysere ionosfæren og undersøke potensialet for utvikling av ionosfærisk forbedringsteknologi for radiokommunikasjon og overvåking.[2] Som et universitetseid anlegg er HAARP en kraftig, høyfrekvens radiosender som brukes til studier av ionosfæren.

Det mest fremtredende instrumentet på HAARP er det ionosfæriske forskningsinstrumentet (IRI – Ionospheric Research Instrument), som er en radiosender i HF-båndet (3 til 30 MHz) med meget høy effekt. IRI brukes til å midlertidig stimulere et begrenset område av ionosfæren. Andre instrumenter, som en VHF- og en UHF-radar, et fluxgate-magnetometer, en digisonde (en ionosfærisk sonderingsenhet) og et induksjonsmagnetometer, brukes til å studere de fysiske prosessene som oppstår i det stimulerte området.

HAARP har vært et mål for konspirasjonsteoretikere, som hevder at anlegget er i stand til å påvirke været til militære formål. Kommentatorer og vitenskapsfolk sier at tilhengere av denne teorien er uinformert, ettersom påstandene faller langt utenfor hva anlegget er i stand til, og endog utenfor hva som er mulig i henhold til fysikkens lover.[3][4]

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]