Høysang

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Høysang
orig. Anthem
Forfatter(e)Ayn Rand
SpråkEngelsk
SjangerScience Fiction
Utgitt1938
Norsk utgave1984
ForlagMidas
Oversetter(e)Tore Bøckmann
Sider147
OCLC32132103
ISBN 978-2-84152-102-9

Høysang er en dystopisk kort roman skrevet av Ayn Rand. (Originaltittel: Anthem) Den ble først publisert i 1938, og handlingen finner sted i et samfunn i framtiden, hvor man har forlatt teknologien og lever i et kollektivistisk samfunn. Begrepet «jeg» har man glemt. Boken framstiller hovedpersonens oppdagelse av jeg-et igjen, og hvor viktig rasjonalitet er.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Equality 7-2521 er en 21 år gammel mann som skriver ved et levende lys, i en tunnel under jorden. Han forteller historien om sitt liv frem til dette tidspunktet. Han bruker utelukkende flertallspronomen (vi / våre / de) for å referere til seg selv eller andre mennesker. Han ble oppdratt som alle de andre barn i samfunnet hans, borte fra foreldrene i et kollektivt hjem: Et spedbarnshjem fra hana ble født og frem til han var fem år gammel. Deretter ved Student-hjemmet fra han var fem år gammel, til femten år. Han er en flink student, lærer raskt og stiller mange spørsmål. Han utmerker seg i vitenskap, og drømmer om å bli en stipendiat. Men når «Council of Vocations» skal tildele hans livsmandat i en alder av femten år, blir han tildelt jobben som en gatefeier.

Men Equality 7-2521 aksepterer hans oppdrag. Han jobber sammen med den funksjonshemmede Union 5-3992 og International 4-8818, hvorav sistnevnte er Equalitys eneste venn - noe om er en annen overskridelse av regelverket, fordi alle visstnok er like i samfunnet deres. Til tross for Internationals protester om at enhver utforskning (som ikke er autorisert av et råd) er strengt forbudt, utforsker Equality en underjordisk tunnel i nærheten av City Theatre-teltet. Equality mener at tunnelen er fra den fjerne fortidens unevnelige tider. Han begynner etter hvert å snike seg vekk lenger og lenger fra samfunnet om natten, for å bruke tunnelen som et laboratorium for å gjennomføre ulike vitenskapelige eksperimenter.

Mens han rydder en vei i utkanten av byen, møter Equality også Liberty 5-3000, en 17 år gammel bondejente som jobber på en åker. Han begår en annen overtredelse ved å tenke konstant på henne, i stedet for å vente på å bli tildelt en kvinne på den årlige tiden for parring - hvor alle menn på tjue år og over, og kvinner på atten og over, blir tildelt hverandre utelukkende for avl. Hun har mørke øyne og gyllent hår, og han kaller henne "The Golden One". Når han snakker til henne, oppdager han at hun også tenker veldig mye på ham. I fortsettelsen av sitt vitenskapelige arbeid gjen-oppdager Equality elektrisitet. I ruinene av tunnelen oppdager han en glassboks med ledninger som gir fra seg lys når han fører strøm gjennom den. Han bestemmer seg for å ta med oppdagelsen sin til World Council of Scholars. Han tror en så stor gave til menneskeheten vil oppveie hans mange overtredelser, og føre til at han blir utnevnt til en lærd. En natt blir imidlertid hans fravær fra gatefeiernes hjem lagt merke til. Han blir pisket, og holdt fanget ved Palace of Corrective Detention.

Kvelden før World Council of Scholars skal møtes, slipper mannen lett unna. Det er ingen vakter i området, fordi ingen fanger har tenkt på å stikke av tidligere. Dagen etter presenterer han arbeidet sitt for World Council of Scholars. Forferdet over at han har foretatt uautoriserte undersøkelser, angriper de ham og sier at han må straffes. De ønsker å ødelegge oppdagelsen hans, så den ikke skal forstyrre planene til Verdensrådet eller departementet for stearinlys. Equality griper boksen og han forbanner rådet før han flykter inn i Uncharted Forest som ligger rett utenfor byen.

I skogen ser Equality på seg selv som fordømt for å ha forlatt sine medmennesker, men han nyter også den nye friheten sin. Ingen vil følge etter ham til dette forbudte stedet. Den eneste personen han virkelig savner er Liberty. Men på hans andre dag i skogen dukker Liberty opp; hun hadde fulgt etter ham inn i skogen, og lover å bli værende hos ham for alltid. De bor sammen i skogen, og forsøker å uttrykke sin kjærlighet til hverandre. Men de mangler de passende ordene til å snakke om kjærlighet som enkeltindivider.

De finner et hus fra de tidligere Unnevnelige Tider i fjellet, og de bestemmer seg snart for å flytte inn der. Mens han leser bøker han har oppdaget ved husets bibliotek, oppdager Equality for første gang ordet "jeg" og forteller Liberty om dette. Hennes første ord til ham blir: "Jeg elsker deg." Etter å ha gjenoppdaget individualiteten, gir de seg selv nye navn fra bøkene deres: Likhet blir til «Prometheus» og Liberty blir «Gaea». Noen måneder senere er Gaea gravid med barnet til Prometheus. Prometheus lurer på hvordan mennesker i fortiden deres kunne ha gitt opp deres egen individualitet, og han planlegger en fremtid hvor de vil gjenvinne deres egen individualitet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]