Hærens Sergentskole

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hærens Sergentskole
Sønderborg Kaserne.1.jpg
Basisdata
Land:Danmark
Overordnet enhet:Hæren
Hovedkvarter:Sønderborg Kaserne
Hærens Sergentskole
Operativt oppdrag:
Rolle:Utdannelse

Hærens Sergentskole er en utdannelsesinstitusjon i det danske forsvaret som utdanner sersjanter, oversersjanter og seniorsersjanter til alle Hærens våpenarter.

I 1966 ble alle sersjantutdannelsene samlet på Sønderborg Kaserne. Utdannelsen på Hærens Sergentskole er basert på instruktør, lederutdannelse og førerutdannelse. Etter utdannelsen virker sersjantene som instruktører og førere ved regimentene.

Skolen tilbyr dessuten pedagogisk grunnkurs for Forsvarets kjørelærere, liksom skolen utdanner til trening av sersjantelever i psykologisk støtte overfor stressreaksjoner hos mannskapet. I 2009 hadde skolen 325 årselever. Utover den grunnleggende sersjantutdannelse tilbyr Hærens Sergentskole også en avkortet sersjantutdannelse beregnet for stampersonell som ønsker å gå befalingsmannsveien. Derutover tilbyr skolen videreutdannelse til oversersjant og seniorsersjant liksom den grunnleggende sersjantutdannelse til språkoffisersutdannelse også ligger i Sønderborg. Endelig ivaretas kontraktoffisersutdannelsen og offisersaspirantutdannelsen likeledes av Hærens Sergentskole.

Hærens Sergentskole har eksistert på Sønderborg Kaserne under forskjellige navn siden 1926, da den het Fodfolkets Sergentskole.

I november 1942 forlot den danske hær Sønderborg Kaserne og den 15. november 1942 rykket tyske marinesoldater inn, og sersjantskolen flyttet midlertidig til Næstved.

I begynnelsen av tresserne ble utdannelsen av sergenter gjenopptatt på Sønderborg Kaserne, og i 1966 fikk skolen navnet Infanteriets Befalingsmandsskole. I 1970 skiftet den navn til Sergentskolen i Sønderborg og i 1997 fikk den sitt nåværende navn.

Ved forsvarsforliket 2013–2017 ble det besluttet å flytte Hærens Sergentskole fra Sønderborg Kaserne til Varde Kaserne.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]