Håkon Bjørn Ellingsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Håkon Bjørn Ellingsen
Født29. nov. 1927Rediger på Wikidata (96 år)
NasjonalitetNorge

Håkon Bjørn Ellingsen (født 29. november 1927 i Kristiansand) er en norsk offiser. Han var kontreadmiral og ble 1. juli 1983 kommandant på Akershus festning som den første fra Marinen til denne stillingen.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Etter Sjøkrigsskolen tok Ellingsen flere spesialkurser. Han hadde studieopphold i USA og England, Sjøforsvarets stabsskole, Forsvarets høgskole og NATO Defence College i Roma. Mye av hans tjeneste har vært på undervannsbåter som nestkommanderende og skipssjef. Geografisk har han vært stasjonert langs hele kysten fra Stavanger i syd til Ramsund i nord. Han har vært sjef for undervannsbåtinspeksjonen, stabssjef ved Forsvarskommando Nord-Norge og kommandant for Sjøstridskreftene i Sør-Norge.

Ellingen ledet operasjonen mot fremmede ubåter i Skåneviksfjorden. Som kommandant på Akershus festning var han ansvarlig for den militære vakttjeneste ved Det kongelige slott, Bygdøy kongsgård og Skaugum og for alle parader i osloområdet ved statsbesøk. Også ansvaret for paradene ved Stortingets høytidelige åpning og oppløsning hører inn under kommandanten på Akershus festning.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]