Guvernementet Podolia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Guvernementet Podolia
Europeisk Russlands guvernementer i 1917
Podolere, ca 1878

Guvernementet Podolia var et guvernement i regionen Podolia i keiserriket Russland, begrenset av guvernementene Volynia i nord, Kiev og Cherson i øst, Bessarabia i sørvest, og Østerrike-Ungarn (Galizien) i vest, der grensen var Dnestrs sideelv Zbrutsj. Guvernementet ble dannet i 1793 og opphørte i 1925.

Området ble russisk ved Polens andre deling, i 1793.

Befolkningen var år 1912 3 882 700 innbyggere, for det meste ukrainere, og dessuten polakker (4 proaent), jøder (13 prosent) og rumenere, tyskere og armenere. Podolia tllhørte det jødiske bosettingsområdet i keiserdømmet Russland.

Området ble gjennomdratt fra nord til søer av to nesten parallelle, lavere åsrygger, den ene løpende mellom Dnestr og Sørlige Bug, den andre øste for Bug på grensen til Kyiv; den førstnevnte nådde en høyde i nord på 360 meter, den sistnevnte på 320 meter. Hovedelver var Dnestr, som dannet grense mot Bessarabia, og Bug.

Jordsmonnet var nesten overalt svartjord, og Podolia hørte tll de medt fruktbare trakter i det russiske rike. Jordbruket var hovednæring og gav betydelige overskudd av spannmål for eksport. Også industrien var utvuklet, i særdeleshet sukker- og brennevinsproduksjonen. Handelen ble fremmet av de seilbare elvene og jernbanen fra Lemberg til Odessa med sidespor til Kyiv og Poltava.

Guvernementet var inndeat i 12 kretear (ujezd): Balta, Bratslav, Gajsin, Jampol, Kamenets-Podolsk, Letitsjev, Litin, Mohilev, Novaja-Usjitsa, Olgupol, Proskurov og Vinnitsa.[1] (en) Category:Podolia Governorate – galleri av bilder, video eller lyd på Commons

Referanser[rediger | rediger kilde]

 Denne artikkelen er helt eller delvis basert på materiale fra {{{artikkel}}} i Nordisk familjebok, utgitt mellom 1904 og 1926 – i dag offentlig eiendom.