Gustav Strømsvik

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gustav Strømsvik
Født27. mars 1901Rediger på Wikidata
Tjongsfjorden
Død6. jan. 1983Rediger på Wikidata (81 år)
Tjongsfjorden
BeskjeftigelseArkeolog Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge
Maya-byggverka som Strømsvik restaurerte i Copán.

Gustav Strømsvik (Don Gustavio) (født 27. mars 1901 i Tjongsfjorden i Rødøy, død 6. januar 1983) på samme sted) var en norsk arkeolog som er kjent for å ha ledet utgravinger og arbeidet med å restaurere mayamonumentene i Copán i Honduras [1].

Strømsvik var født i Tjongsfjorden i Nordland og reiste til sjøs som 17-åring. Etter noen år som fyrbøter hoppet han over bord og svømte i land i Mexico. Han ble da illegal innvandrer i Mexico og endte opp i Chichen Itza, der han fikk arbeid. Etter å ha konstruert flere maskiner som lettet arbeidet, fikk han jobb med å lede utgravingene og restaureringa av mayaruinene i Copán i Honduras.[1] Strømsvik studerte arkeologi, og arbeidet hans førte til øke forståelsen av mayakulturen.[2]

Under 2. verdenskrig tjenestegjorde han som sjømann og var med under invasjonen i Normandie. Etter krigen reiste han tilbake til Copán. Strømsvik var selvlært innen arkeologi og hadde inga formell utdanning. Dette førte til at han ble presset ut av arbeidet av akademikere fra USA, og i 1957 forlot han Latin-Amerika og reiste tilbake til Tjongsfjorden, der han bodde resten av livet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Veka, C., Ukjent nordmann ble arkeologisk helt i Mellom-Amerika, NRK.no, 10/4-2013,
  2. ^ Gustav Stromsvik - publikasjoner Arkivert 11. desember 2013 hos Wayback Machine., www.hf.ntnu.no