Gustav Korlén

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gustav Korlén
Født27. jan. 1915[1]Rediger på Wikidata
Falun
Død10. okt. 2014[2]Rediger på Wikidata (99 år)
BeskjeftigelseUniversitetslærer, germanist, lingvist Rediger på Wikidata
NasjonalitetSverige
Medlem avKungliga Vitterhets Historie och Antikvitets Akademien (1972–)
UtmerkelserKonrad-Duden-Preis (1968)
Friedrich-Gundolf-Preis (1973)
Goethemedaljen (1965)[3]
Goethemedaljen (1958)[3]
ArbeidsstedStockholms universitet

Hans Gustav Vilhelm Korlén (født 27. januar 1915 i Falun, død 10. oktober 2014) var en svensk germanist og professor i tysk ved Stockholms universitet 1952–1991.

Liv[rediger | rediger kilde]

Han var sønn av Arthur Korlén, lektor i tysk ved gymnaset i Falun, og Ingeburg Hansen, som stammet fra Kiel i Tyskland. Siden begge foreldrene døde tidlig og han ikke hadde noen slektninger i Sverige, vokste han opp hos en ungdomsvenn av faren, juristen Robert Malmgren i Lund.

Fra 1933 til 1936 studerte Korlén tysk og engelsk ved Universitetet i Lund. Senere studerte han i Kiel, Paris og Uppsala og fikk i 1945 doktorgraden under Erik Rooth ved Universitetet i Lund for en avhandling om Die mittelniederdeutschen Texte des 13. Jahrhunderts («De middelnedertyske tekstene fra det 13. århundre»). Han ble dosent i tysk i Lund samme år og var fra 1952 til 1991 professor ved Stockholms universitet.

Verk[rediger | rediger kilde]

Korléns doktoravhandling handlet om middelnedertyske tekster fra 1200-tallet, hvor han på grunnlag av dette materialet påviser ulike dialektområder i det nedertyske språkområdet på denne tiden. Senere foresto han en utgave av de nedertyske byrettene fra Stade og Lübeck. Sammen med Bertil Malmberg utga han en lærebok i Tysk fonetik.

Som professor i germanistikk arbeidet Korlén for å utvide undervisningen i tysk fra ren språkvitenskap til også å omfatte klassisk og moderne tysk litteratur. Han arbeidet blant annet for å opprette et studium i tysk oversettelse ved universitetet, og bidro til å knytte Walter Berendsohn til universitetet som foreleser i tysk litteratur, særlig eksillitteraturen. Han var en av stifterne av Svensk-tyska sällskapet. I 1964 arrangerte han et møte i den tyske forfattergruppen Gruppe 47 i Sigtuna.

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Korlén var medlem av Kungliga Vitterhetsakademien fra 1972. På grunn av sin utgave av den lybske byretten ble han utnevnt til æresborger i Lübeck. Han var også æressenator ved Universitetet i Münster og korresponderende medlem av Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung. For sitt arbeid for å fremme tysk litteratur i Sverige mottok han Goethe-medaljen og Konrad-Duden-Preis.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Autorités BnF, BNF-ID 124715633, catalogue.bnf.fr, besøkt 31. desember 2019[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ www.adk.de[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b www.goethe.de[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]