Hopp til innhold

Gustav Gaudernack (1943–)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gustav Gaudernack
Født1943Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseForsker Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Gustav Gaudernack (født 1943) er en norsk professor emeritus ved Oslo Universitetssykehus, Radiumhospitalet som er spesialist på immunterapi og utvikling av vaksiner mot kreft.[1][2][3] Hans bidrag til kreftforskningen regnes som banebrytende.[1][2][3][4] Han er også en av gründerne bak det farmasøytisk-teknologiske selskapet Ultimovacs.[5]

Vaksiner mot kreft[rediger | rediger kilde]

I 1980-årene fikk Gaudernack ideen om å mobilisere menneskets eget immunforsvar til å angripe og bekjempe kreftceller.[1] Denne ideen ble styrende for hans videre forskerkarriere.

Gaudernack har blant annet utviklet verdens første peptidvaksine mot kreft.[4]

Etter hvert ble forskerkollegene Anne-Marie Rasmussen og Else Marit Inderberg Suso involvert i Gaudernacks pionerarbeid med å utvikle en vaksine som kan beskytte mot kreft.[2][4][6] På grunnlag av sine resultater på dette feltet etablerte de tre spesialistene selskapet Ultimovacs, der Bjørn Rune Gjelstens investeringsselskap Gjelsten Holding, Radiumhospitalets forskningsstiftelse og Stein Erik Hagens investeringsselskap Canica har gått inn med store investeringer.[2][5]

Priser og utmerkelser (utvalg)[rediger | rediger kilde]

I 2023 ble Gaudernack tildelt Teknisk Ukeblads hederspris, for sitt bidrag til å utvikle kreftvaksinen kalt UV1.[3][7]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c NRK (12. mai 2006). «Gjennombrudd for kreftvaksine». NRK. Besøkt 16. juli 2024. «Forskere på Radiumhospitalet har utviklet en vaksine som kan forlenge livet til pasienter med kreft i bukspyttkjertelen. [---] Noe over halvparten får effekt og lever over dobbelt så lenge som dem som ikke responderer. | En betydelig del lever også etter ett år, og det er lenge for en pasient som får diagnosen kreft i bukspyttkjertelen, forteller Gustav Gaudernack, som har ledet arbeidet med å utvikle vaksinen, til NRK. [---] At en norsk forsker står bak er ny medisin, er likevel en liten sensasjon, for alle medisinene vi tar, det være seg paracet, penicilin, medisiner for hjerte eller mot høysnue, er utviklet i andre land. | Det har bare skjedd én gang før i historien at forskere i Norge har utviklet en medisin. Det var på 1990-tallet, og også dengang var det forskere ved Radiumhospitalet som sto bak den nye medisinen, som den gang var mot hudkreft. | Det var på slutten av 80-tallet at Gaudernack fikk ideen til å utvikle en vaksine som kan få immuncellene til å angripe "udødelighetsenzymet". Vaksinen er altså utviklet over lang tid.» 
  2. ^ a b c d Husøy, Solveig (11. mai 2011). «Stor tro på norsk kreftvaksine». NRK. Besøkt 16. juli 2024. «Forskerne Gustav Gaudernack, Anne-Marie Rasmussen og Else Marit Inderberg Suso ved Oslo Universitetssykehus står bak vaksinen. | Selskapet Ultimovacs AS er etablert på bakgrunn av oppfinnelsen. Bjørn Rune Gjelsten og Radiumhospitalets forskningsstiftelse er hovedinvestorer. | Vaksinen påvirker immunforsvaret til å angripe og drepe kreftceller, og består av tre stoffer som tidligere er testet i andre kreftvaksiner.» 
  3. ^ a b c Valmot, Odd Richard (23. juni 2023). «Vant Teknisk Ukeblads hederspris i Norwegian Tech Awards 2023». Tu.no (norsk). Besøkt 16. juli 2024. «De færreste utenom fagfeltet immunterapi har nok hørt om professor Gustav Gaudernack. Men hvis du snakker med leger om jobber med kreft så er det ikke måte på hvor de roser det han har betydd for utviklingen av immunterapi. Han begynte å forske på feltet allerede på 70-tallet. Lenge før noen andre tenkte tanken på å bruke immunsystemet til å få has på kreft. [---] Gaudernack har gjennom sin lange karriere utviklet teknologi og tatt ut patenter som nå brukes av norske selskaper. Ikke minst selskapet han selv har vært med å starte, Ultimovacs. De har nå flere såkalte fase 2 studier i gang hvor frivillige pasienter blir behandlet med kreftvaksiner selskapet har utviklet for ulike kreftformer. [---] En kanskje like viktig rolle han har hatt er å være en grunnsten i miljøet som etter hvert har vokst seg mye sterkere her i landet. Han har undervist og veiledet snart 30 doktorander og hatt en veldig stort antall studenter.» 
  4. ^ a b c «Kommersialisering i Forskerlinjas foredragsserie». Skolefaglig samarbeid. Oslo Cancer Cluster. 23. november 2022. Besøkt 16. juli 2024. «Kreftvaksinen UV1 som nå utvikles videre av Ultimovacs ble laget i laboratoriet til professor emeritus Gustav Gaudernack, som er en pioner innen immunterapi i verden. | -Jeg startet hos Gustav i 2001 og han har da laget den første peptidvaksinen mot kreft i verden, sier Else Marit [Inderberg Suso].» 
  5. ^ a b Solgård, Jonas (26. august 2021). «Biotek-selskapet Ultimovacs har fått kraftig kursløft etter børsmelding: – Det har ikke markedet satt ordentlig pris på før nå». DN.no. Besøkt 16. juli 2024. «En viktig bidragsyter til selskapet, som omtales som en av Norges mest vellykkede biotek-selskaper, er investor Bjørn Rune Gjelsten. Gjennom sitt Gjelsten Holding eier han om lag 19,3 prosent av aksjene i selskapet, og er dermed største eier foran Stein Erik Hagens investeringsselskap Canica as. [---] Mer spesifikt utvikler Ultimovacs en potensiell vaksine mot kreft, og ledes av de tre forskerne Gustav Gaudernack, Anne-Marie Rasmussen og Else Marit Inderberg Suso ved Oslo universitetssykehus. De tre har jobbet med kreftvaksiner siden 1993.» 
  6. ^ Sivertsen, Øyvind Stople (7. februar 2013). «Kraftig økning i kliniske studier». www.dagensmedisin.no. Dagens Medisin. Besøkt 16. juli 2024. «- Vi har bak oss mange år med god basalforskning innenfor onkologien i Norge. Jeg er fristet til å si at det bare skulle mangle at det kommer et oppsving i antallet kliniske legemiddelstudier nå, sier Gustav Gaudernack, professor emeritus og en av forskerne bak en ny, potensiell kreftvaksine, til Dagens Medisin. [---] Sammen med Else Marit Inderberg Suso ved seksjon for celleterapi på OUS Radiumhospitalet har han vært med på å utvikle en terapeutisk vaksine som skal få immunapparatet til å angripe kreftceller. Samtlige tillatelser ble søkt i 2012, og fase 1-studien ble satt i gang forrige uke. | Selskapet Ultimovacs står bak denne studien, og daglig leder Øyvind Kongstun Arnesen mener Norge er et attraktivt land å drive legemiddelstudier i.» 
  7. ^ «Press release: Ultimovacs’ Chief Scientific Officer Gustav Gaudernack Receives Norwegian Tech Award’s Honorary Prize as an Outstanding Pioneer Against Cancer». kommunikasjon.ntb.no (norsk). Ultimovacs. 22. juni 2023. Besøkt 16. juli 2024.