Guristuveien (Oslo)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Guristuveien
Guristuveien like ved Ulsrudveien.
Basisdata
NavnGuristuveien (1A85P)
LandNorge
StrøkBøler
BydelØstensjø
KommuneOslo
Kommunenr0301
Navngivning1938
NavnebakgrunnPlassen Guristua
TilstøtendeUlsrudveien, Kringkollen, Bølersletta og Bølerbakken.

Kart
Guristuveien
59°53′17″N 10°50′33″Ø

Guristuveien (1A–85P, 2A–16) er en vei i Oslo 6 i Bydel Østensjø. Veien starter ved Ulsrudveien og ender opp i en blindvei mot syd.[1]

Historikk[rediger | rediger kilde]

Veien ble i 1938 oppkalt etter plassen Guristua. Her lå til langt opp i 1970-årene en liten, forlatt, rødmalt stue, som på folkemunne ble kalt «Roger’n». Den var omgitt av høyt gress og gamle frukttrær. Stua brant og tomta ble bebygget med flere hus, Guristuveien 6-8, på 1980-tallet.

Endringer av gateløp[rediger | rediger kilde]

Ved Østensjøbanens ombygging til T-bane, og forlengelsen videre til Skullerud i 1967 ble nedere del av Guristuveien, mot krysset Eterveien (eller den nylig anlagte General Ruges vei) og Bølerlia, stengt. Guristuveien endte fra nå av opp i en nesten 90 graders sving til Bølerbakken, mens den tidligere asfalteringen lå synlig ned mot gjerdene ved T-banen, hvorav en liten del av den tjente som oppkjørsel til tidligere Bøler gartneri, rett nedenfor Bøler gård.

Senere ble Guristuveien forlenget med en liten blindveistubb like nedenfor svingen mot Bølerbakken, men i stikk motsatt retning mot syd, slik at den danner en S og har stjålet noen meter av Bølerbakken. En smal, asfaltert gangvei fører nå et lite stykke ned parallelt med Guristuveiens tidligere løp mot T-banen, men dreier der av mot syd i retning Bøler kirke.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Feilaktig påstått i Oslo Byleksikon (1987), s. 215, at den ender opp mot Utmarkveien, som med byggingen av T-banebroa ble navn på denne og ender opp hvor Bølerbakken forbi.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]