Hopp til innhold

Gupu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gupu
LandNorge
StedBærum
Kart
Kart
Gupu
59°52′43″N 10°25′04″Ø

Gupu gård er et utfarts- og bevertningssted sørøst i Vestmarka i Bærum. Det ligger på om lag 295 moh, og er lett tilgjengelig både fra Bærumssiden og Askersiden. Det går flere blåmerkede stier gjennom gården. På vinteren blir det preparert skiløyper fra Franskleiv (Vestmarksetra) i Bærum og fra Semsvannet i Asker til Gupu, og videre innover i marka. Gupu ligger omtrent 750 meter sørøst for Furuholmen.

Stedsnavnet Gupu kan komme fra finsk gupu, som betyr «kule» eller «rund høyde», men Asker og Bærum Historielag har i senere tid gått vekk fra teorien om at opphavet til navnet kommer fra finneinnvandringen. Gupunavnet er funnet i artikler før den tid. Den nye teorien går ut på at navnet kommer fra gyp som betyr juv siden en elv i nærheten som i dag heter Gupuelven går gjennom noen juv før den ender ut i Semsvannet.

Det har vært perioder det ikke har vært bosetning på Gupu. Sist gang gården ble ryddet var rundt år 1700. Deler av dagens hovedhus er fra denne tiden. Randi Gupu Johnsen var 8. generasjon som drev gården, og ble første eier i familien da hun kjøpte gården av Bærum kommune i 1990. Tidligere generasjoner hadde vært leilendinger.

Kilder[rediger | rediger kilde]


Autoritetsdata