Gul grangallelus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gul grangallelus
Åpnet galle så dyrene vises.[1]
Åpnet galle så dyrene vises.[1]
Vitenskapelig(e)
navn
:
Sacchiphantes abietis
(Linnaeus, 1758)
Adelges abietis
Norsk(e) navn: Gul grangallelus
Hører til: bartrelus,
Aphidomorpha,
plantelus,
nebbmunner
Habitat: gran og lerk
Utbredelse: ganske vanlig

Gul grangallelus (Sacchiphantes abietis) er en galledannende bartrelus, og tilhører nebbmunnene. Den er utbredt i granskog over store deler av Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Det er helst den gulhvite gallen en ser av disse gallelusene. Gallen finnes ytterst på treets skudd, der knoppen finnes. Gallen er som et oppsvulmet stykke av treets gren. Inne i gallen lever lusene i sine nymfestadier.

Om våren og sommeren er gallen lukket, men åpner seg utpå ettersommeren når barlusene klekkes. Størrelsen på gallen kan variere, men kan bli så stor som en liten hasselnøtt og av og til som en liten valnøtt. Gallen kan minne om en «ananas». Den er gulhvit eller grønnaktig og ofte rødfarget langs kanten om sommeren. På ettersommeren blir den mer brun.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Gul grangallelus har en ufullstendig forvandling og lever av å suge plantesaft vekslsvis på gran og lerk. Mens utviklingen er bare på gran.

Eggenelegges ved en knopp, friskt skudd, på grantreet. Når de nyklekte nymfene (larvene] suger på de unge barnålene fører det til at de svulmer opp roten. Etterhvert kryper larvene inn mellom de oppsvulmende nålene og begynner å suge på plantevevet. Her utvikles gallelusen og de typiske gallene dannes. Senere på sommeren, åpner gallen seg og nymfene, som er i sitt siste utviklingsstadie, kryper ut. Det siste hudskiftet foregår på utsiden av gallen.

De utvokste (imago) gallelusene har vinger. Disse lusene slår seg ned på det treet de utviklet seg på eller de flyr over til et nytt grantre. Her legger de egg. Overvintringen skjer som nymfe i ett av de første nymfestadiene.

Skadedyr[rediger | rediger kilde]

Gul grangallelus forårsaker galledannelse ved å suge på grantreets knopper. Dette hindrer treets naturlige vekst. Særlig uheldig er det om trær som er i produksjon som juletrær blir angrepet.

Unge galler av gul grangallelus på gran.[1]
galle av gul grangallelus

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Gul grangallelus - Skogskader på Internett». Norsk institutt for skog og landskap. 10. juli 2010. Besøkt 12. april 2013. [død lenke]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]