Guido de Labezares

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Guido de Labezares
Født1510Rediger på Wikidata
Bilbao
Død1590Rediger på Wikidata
Manila
Beskjeftigelse
NasjonalitetSpania

Guido de Labezares (født 1510 i Bilbao i Spania, død 1580 i ManilaFilippinene) var den andre generalguvernøren på Filippinene (1572–1575).

Deltager på Villalobos-ekspedisjonen til Krydderøyene[rediger | rediger kilde]

Han dro i ung alder Ny-Spania (Mexico) og var med på Ruy Lopez de Villalobos' mislykkede ekspedisjon til Krydderøyene i 1542. Ekspedisjonen ble tatt til fange, men de Labezares klarte å flykte og vendte tilbake til Mexico i 1549.

Utforsker av den nordamerikanske sørvestkyst[rediger | rediger kilde]

Da den spanske visekongen Luis de Velasco i Ciudad de Mexico forberedte en ekspedisjon for å utforske og erobre Florida, var Labezares på plass, og ble gitt kommandoen over ett av skipene. Han ble sendt i forveien den 3. september 1558 fra San Juan de Ulua for å utforske kysten etter egnede landstigningssteder. Han fant en bukt som han kalte Filipina (etter kong Felipe II), og returnerte i desember. Hans nedtegnelser fra reisen var til stor hjelp for Luna de Arellanos ekspedisjon det påfølgende år, som Labezares også deltok på.

Deltager på Legazpi-ekspedisjonen til Filippinene[rediger | rediger kilde]

Da Miguel de Legaspi og Andres de Urdaneta forberedte sin ekspedisjon til de filippinske øyer, ble Labezares engasjert som skattmester. Den 21. november 1564 dro ekspedisjonen av sted fra havnen Natividad, nær Acapulco.

Generalguvernør på Filippinene[rediger | rediger kilde]

Etter Legazpis død den 20. august 1572 ble Labezares øyrikets neste generalguvernør, ifølge de forseglede instruksjoner som den meksikanske audiencia hadde gitt. Han erobret landsdelene Pangasinan og Ilocos (med Juan de Salcedo som hærfører). Han reverserte deler av Legazpis politikk; faktisk brøt han de høytidelige løfter som forgjengeren hadde gitt til de tidligere herskere av Manila-området, rajah Sulayman og Lakan Dula. Han konfiskerte deres land og omgjøre dem til encomiendas for kolonistene, og tillot de spanske styrker å ta seg til rette og utnytte deres klansgrupper på det groveste.

Under dekke av den kinesiske sjørøveren Limahongs erobring av Manila i desember 1574 organiserte Sulayman og Lakan Dula organisert sine styrker i Navotas til motstand mot spanjolene. Guvernør Lavezaris innså at han ikke ville klare å drive Limahon tilbake uten filippinsk støtte, sendte da Juan de Salcedo til høvdingene. Salcedo hadde en troverdighet som Lavezaris selv hadde forspilt, og klarte å få filippinerne over på spansk side mot løfter (som ble holdt) om krenkelsene skulle opphøre og at man skulle gjøre opp for seg. Deretter klarte spanjolene med Salcedo som kompetent feltherre å nedkjempe Limahon. Etterpå ble befestningene av byen forsterket.

Den 25. august 1575 ble han avløst som generalguvernør av Francisco de Sande. Frem til sin død beholdt han tittel som viseguvernør som ærestittel og som avlønningsnivå.

Han forfattet et verk om sine to reiser til Florida og ett verk om erobringen Filippinene, utgitt i Madrid i 1578.