Gudfarens løpegutt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gudfarens løpegutt
orig. A Bronx Tale
Generell informasjon
SjangerActiondrama
Utgivelsesår1993
Prod.landUSA
Lengde121 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense15 (Norge)
Bak kamera
RegiRobert De Niro
ProdusentRobert De Niro
Jon Kilik
Jane Rosenthal
ManusforfatterChazz Palminteri
SjeffotografReynaldo Villalobos
KlippDavid Ray
Foran kamera
MedvirkendeLillo Brancato Jr.
Chazz Palminteri
Robert De Niro
Taral Hicks
Francis Capra
Annen informasjon
Budsjett$22 millioner (estimat)
Prod.selskapPrice Entertainment
Premiere14. september 1993 (Toronto FF)
29. september 1993 (USA)
21. oktober 1994 (Norge)
Eksterne lenker

Gudfarens løpegutt (originaltittel: A Bronx Tale) er et amerikansk actiondrama fra 1993 regissert av Robert De Niro. Dette var Niros debut som filmregissør. Hovedrollene spilles av Lillo Brancato Jr., Chazz Palminteri og Robert De Niro. Filmen er basert på et skuespill med samme tittel skrevet av Chazz Palminteri og som ble scenefremført første gang i 1990. Palminteri var også ansvarlig for filmens manus. Filmen kan beskrives som en oppvekst-historie fra det italienske miljøet i The Bronx i New York i 1960-årene og handler rent konkret om en unggutt som tiltrekkes av gangsterkongen Sonny og blir hans løpegutt.

Gudfarens løpegutt ble godt mottatt av filmanmeldere, men ble til tross for det ingen publikumsuksess i USA. Filmen ble heller ikke tildelt eller nominert til noen betydningsfulle filmpriser.

Handling[rediger | rediger kilde]

Handlingen er lagt til det italiensk-amerikanske miljøet i og rundt Arthur Avenue i Bronx på 1960-tallet, hvor den unge Calogero blir vitne til et mord begått av en kjent gangster. Til sin fars store fortvilelse nekter han å si noe til politiet. Den lokale mafiabossen Sonny er derimot strålende fornøyd. Han tar Calogero under sine vinger for å gi ham en grundig innføring i livet som gangster.

Første halvdel av filmen skildrer Bronx anno 1960, andre halvdel hoppes det til 1968 og 16 åringen rives fortsatt mellom familie og mafiaen. Calogero blir stadig presset til å velge mellom sin far og mafiasjefen Sonny – to menn han begge ser opp til. Det som starter som en personlig feide mellom to menn, utarter til å bli en malstrøm som trekker med seg alle den kommer i nærheten av.

En film om sosial og personlig identitet, sterke familiebånd, og gamle rasistiske holdninger og fordommer.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Anmelderne og publikum[rediger | rediger kilde]

Gudfarens løpegutt ble meget godt mottatt av anmelderne og har oppnådd så mye som 96% på Rotten Tomatoes og 80% på Metacritic (juni 2009).[1][2] Den kjente filmanmelderen Roger Ebert i Chicago Sun-Times uttrykte stor begeistring og fikk langt på vei følge av anmelderne i kjente aviser som blant annet The Boston Globe, Variety, USA Today og Rolling Stone.[3]

Filmen ble ingen publikumssuksess i USA og innbrakte bare drøyt $17 millioner.[4]

Norge[rediger | rediger kilde]

Arbeideravisa uttrykte seg positivt om filmen og skrev blant annet: «De Niro har ingen grunn i verden til å skamme seg over sin debut som regissør».[5] VGs anmelder brukte overskriften «Solid debut» og omtalte den som den mest sympatiske og troverdige mafiafilm hun hadde sett.[6]

I rollene[rediger | rediger kilde]

(utvalg)

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Nett-TV[rediger | rediger kilde]