Guadix

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Guadix

Flagg

Våpen

Kart over Guadix

LandSpanias flagg Spania
HovedstadGuadix
Postnummer18500
Areal317 km²
Befolkning18 527[1] (2023)
Bef.tetthet58,44 innb./km²
Høyde o.h.949 meter
Nettsidewww.guadix.es/
Kart
Guadix
37°18′02″N 3°08′06″V

Guadix er en by og kommune i det sørøstlige Spania, i provinsen Granada. Kommunen har 18 462 innbyggere (2021). Den ligger på et høydedrag i de nordlige åsene av Sierra Nevada, på venstre bredd av elven Guadix.

Det mest spesielle med byen er huleboligene i Barrio Troglodyte, der en del av befolkningen bor. Dette er ikke primitive boliger, men boliger som tar hensyn til den stekende sommervarmen i Sør-Spania.

Historie[rediger | rediger kilde]

Byen er omgitt av en gammel mur, tidligere var den dominert av et maurisk slott, men det ligger nå i ruiner. Det var en viktig by for den katolske kirke, men katedralen, bygget i det 18. århundre på ruinene etter en gammel moské, er ikke av spesiell arkitektonisk betydning. Dette kan skyldes stilblandingen i bygningen, som ble påbegynt i 1510, men ikke avsluttet før i 1796.

Byen har historie helt fra romertiden og man mener at det første katolske bispesetet i Spania lå i byen Acci, 5 km unna Guadix. Det ble etablert allerede i det andre århundre av vår tidsregning. Etter 711 fikk byen betydning som festning for maurerne, i denne tiden ble det også utviklet en stor silkeproduksjon her. Men i 1489 overga den seg til Spania under ledelse av Ferdinand og Isabella, de katolske monarkene.

Kjente personer fra Guadix[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]