Ítrabo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ítrabo

Våpen

LandSpanias flagg Spania
Provins Granada
StatusKommune
Postnummer18612
Areal19,08 km²
Befolkning937[1] (2022)
Bef.tetthet49,11 innb./km²
Høyde o.h.390 meter
Kart
Ítrabo
36°48′00″N 3°38′00″V

Itrabo karneval
Itrabo bad
Vinfestival 2022

Ítrabo er en by og kommune i provinsen Granada i det sørøstlige Spania, i den autonome regionen Andalusia, som ligger i Costa Tropical - regionen. Det ligger sør i provinsen, ved foten av Sierra de Los Guájares og Sierra de Ubrite, med et areal på 19,08 km² på 390 meter over havet. Kommunen har 974 innbyggere (2021).

Geografi[rediger | rediger kilde]

Itrabo er en landsby i fjellsiden ved hovedveien som forbinder Motril, Salobreña, Almuñécar via motorvei til byene Molvizar, Jete, Otivar og fjellkjeden Sierra de Tejeda, Almijara og Alhama.

Itrabo ligger i nærheten av Málaga, Granada og Almería, og omtrent 60 minutters kjøretur fra Malaga internasjonale flyplass. Den nærmeste kysten er ved Costa Tropical-byene Salobreña, Motril og Almuñécar.

Klima[rediger | rediger kilde]

Itrabo har et middelhavsklima med en varm og tørr sommer, mens vinteren er mild. Det er gjennomsnittlig 10,5 soltimer pr. dag. Årets tidligste soloppgang er kl. 07:40 på morgenen og seneste solnedgang er kl. 20:30.

Jan Feb Mars Apr Mai Juni Juli Aug Sept Okt Nov Des
Temperatur (gj.snitt 'C) 10,5 11,0 13,0 15,0 18,2 22,5 25,4 25,5 22,1 18,6 14,7 11,4
Antall regndager (gj.snitt) 6 5 5 5 3 1 0 1 2 4 5 6

Historie[rediger | rediger kilde]

Historien til denne landsbyen går parallelt med historien til andre kystlandsbyer i Granada med spor av en viktig kommersiell rolle da de første middelhavssivilisasjonene spredte seg. Historien går tilbake til fønikernes tilgang til dette området for handel, selv om grunnlaget er ukjent. Den hadde sin storhetstid under den arabisk- andalusiske perioden på grunn av sin effektive landbruksproduksjon. Befolkningstallet falt etter at maurerne ble forvist og den usikre perioden som fulgte med konstant frykt for angrep fra barbareskpiratene langs kysten.

For tiden har disse landsbyene gjenvunnet sin tidligere velstand takket være den tropiske landbruksproduksjonen og turismen.

Økonomi[rediger | rediger kilde]

Økonomien i området rundt Itrabo er landbruksbasert, spesielt dyrking av frukt og grønnsaker. Her er det stor produksjon av nisperos, avokado, mango, cherimoya, tomat, agurk, mandler, m.m.

Itrabo har mange hektar med vingårder som produserer viner. Mosto-vinens produsenter konkurrerer i en årlig vinfestival, og prisen for årets beste mosto deles ut. Itrabo-vinen ledsages av brød bakt på tradisjonell måte, i vedfyrte ovner og med tradisjonelle bakverk.

Bebyggelse[rediger | rediger kilde]

Itrabo er en tradisjonell andalusisk landsby med små hvitkalkede hus, trange gater og smug. Den har flere gamle monumenter som den godt bevarte kirken Nuestra Señora del Carmen fra det sekstende århundre. Kirken ble skadet under borgerkrigen, og krusifikset over alteret og orgelet gikk tapt.

Byen fremstår omtrent som den gjorde i den mauriske tiden i al-Andalus, for over 500 år siden. De viktigste severdighetene her er kirken, eremitasjen til Virgen de la Salud, den gamle fontenen Carenata og byparken.

En rekke småveier leder opp til fjellene, som slynger seg forbi kalksteinsutspring, gamle ruiner, utkikksposter og Catarata del Paraíso (Paradisefallene). Itrabo er derfor ideell for fotturer og for å nyte naturen, samt et bra utgangspunkt for sol- og strandturisme. Det er to hovedruter som starter fra byen og hver av disse to stiene leder til en imponerende utsikt over omgivelsene, der frukthagene dominerer på den ene siden og furu- og eukalyptustrærne på den andre.

På og ved torget Plaza de Andalus finnes apotek, legekontor, kolonial, restaurant og pub. Gjennom uka kan man handle av lokale kjøpmenn fra bil, egg, bakevarer, fisk, med mer.

Kultur[rediger | rediger kilde]

Det arrangeres mange lokale kulturaktiviteter gjennom året. Disse finner gjerne sted på torget. Her kan du overvære en rekke konserter og arrangementer. De årlige festivalene som vinfestivalen, karnevalet og byfesten er spesielt populært samt en rekke arrangementer i regi av Itrabo kommune eller private ildsjeler.

Kommunen har også et offentlig idrettsanlegg og utebasseng.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Instituto Nacional de Estadística (16. mai 2022) (på en), Municipal Register of Spain of 2022, 90, s. 1,235, Wikidata Q111983091 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]