Guðný Halldórsdóttir

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Guðný halldórsdóttir»)
Guðný Halldórsdóttir
Født23. jan. 1954Rediger på Wikidata (70 år)
Island
BeskjeftigelseFilmregissør, manusforfatter Rediger på Wikidata
FarHalldór Laxness
MorAuður Laxness
NasjonalitetIsland
UtmerkelserEddaprisen for beste regissør (1999) (for: Ungfrúin góða og húsið)

Guðný Halldórsdóttir (født 23. januar 1954) er en islandsk filmskaper.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Tidlig karriere[rediger | rediger kilde]

Guðný arbeidet i starten av sin karriere som manusforfatter og produsent. Hun studerte ved London International Film School i perioden 1981–1983 og hadde klart sitt første manus, Skilaboð til Söndru, som ble filmatisert like etter. Hun produserte Ágúst Guðmundssons Gullsandur i 1984, før hun gikk i gang med å skrive og produsere Þórhildur Þorleifsdóttirs komedie Stella í orlofi. Sammen med ektemann og produsent, Halldór Þorgeirsson, driver Guðný produksjonsselskapet Umbi Film. Her produseres i hovedsak alle hennes filmprosjekter.

Humor eller alvor[rediger | rediger kilde]

Sammen med den islandske filmskaperen Þráinn Bertelsson, blir Guðný ofte ansett som en av filmkomediens viktigste bidragsytere på 80-tallet. Ikke minst refereres det til den populære nyttårsrevyen Áramótaskaup når det gjelder Guðnýs humoristiske kvaliteter. Programmet som består av satiriske sketsjer rundt årets hendelser, politikere og alt som måtte være aktuelt, fikk hun regissere to ganger. Allikevel skal hun ha påpekt at det er de alvorlige filmene hun er ute etter å lage – "”filmer som beskriver mennesker”". Filmer av enklere underholdningspreg er ofte nødvendig for finansiering av mer ambisiøse prosjekter, ettersom studier viser at komediene ofte får høyere besøkstall på kino, enn kunstnerisk motiverte filmer.

Far og datter[rediger | rediger kilde]

Guðný Halldórsdóttir er datter av forfatteren Halldór Laxness. Da hun var ansatt i islandsk TV, inngikk hun et samarbeid med sin kollega, Hrafn Gunnlaugsson, og adapterte en av farens fortellinger om til kortfilmen Lilja. Hun har senere laget film av hans verker Kristnihald undir Jökli og Ungfrúin góða og húsið. Begge filmene har vunnet priser, både i hjemlandet og internasjonalt. Laxness døde i 1998, men Guðný skal ha uttalt at å jobbe med sin fars litteratur og å kunne diskutere verkene i selve prosessen, var som å ha en bruksanvisning til å lage film. Hun skal også ha uttalt at mye av hennes interesse for å jobbe med farens verker, lå i tekstenes feministiske tilstedeværelse, hvor kvinnen og hennes agenda ofte er i sentrum.

Utvalgt filmografi[rediger | rediger kilde]

Regi[rediger | rediger kilde]

Manuskript[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]