Gruve 7

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Gruve 7 er en av to kullgruver i drift hos Store Norske Spitsbergen Kulkompani, og ligger på sørsiden av Adventdalen, mellom Bolterdalen og Foxdalen. Fjellet over kalles Gruve 7-fjellet. Ovenfor Gruve 7 ligger EISCAT Svalbard sitt radaranlegg og Nordlysobservatoriet på Svalbard.

Gruva har en årsproduksjon på 70 000 tonn bituminøst steinkull. En tredel av produksjonen selges til kraftverket i Longyearbyen. To tredeler eksporteres til kjemisk industri i Europa via Store Norskes havneanlegg på Hotellneset.

Kullet i Gruve 7 tilhører den såkalte Longyearfløtsen, og er fra eldre tertiær (60–65 millioner år siden).[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

På midten av 1960-tallet ble det satt i gang omfattende undersøkelser. I begynnelsen var de geologiske forholdene vanskelige, og analyser av kullet viste lav kvalitet. I mars 1969 konstaterte man imidlertid at kullgangene lenger inn i fjellet var tykkere, og de mellomliggende steinlag avtok. Dessuten viste det seg at kullkvaliteten lenger inn var høyere enn tidligere antatt. Videre undersøkelser og oppfaring gikk over flere år, og gruva kom i regulær produksjon i 1976. Dette var den første gruva hvor en tok i bruk hydrauliske, selvskridende stempel. Etter en del endringer og tilpasninger av strosseutstyret fungerte dette utstyret godt. Produksjonen ble imidlertid stoppet i løpet av høsten 1978, og den kom i gang igjen først høsten 1981 etter en utbedring av gruvas belte- og transportstoll.

Fra driftsåret 1981/82 ble det drevet noe rom- og pillardrift i et tidligere driftsområde, og i 1983 ble det anskaffet og tatt i bruk den første helbrytningsmaskinen, Continuous Miner. I desember 1984 brant den nederste seksjonen av fjelltransportøren og satte fjelltransportøren ut av drift for en kortere periode.

I 1988 holdt det på å gå galt. Driften i Gruve 7 ble stoppet den 24. mai da det brøt ut brann i et utdrevet område ca. fem kilometer fra dagåpningen. Brannområdet ble forseglet ved gjenmuring av åpningen mot brannområdet og deretter innfylling av vann. Fra november samme året kom driften i gang igjen.

Store Norske vedtok i februar 2011 en ny driftsplan for Gruve 7, som forutsetter drift i minst 20 nye år med dagens produksjon.

Gruve 7-avisen[rediger | rediger kilde]

Gruve 7 har også en egen avis som gis ut i det digitale formatet PDF. Den er ment på å gi et innblikk i hvordan livet i gruven er, samt familiene tilknyttet gruva. Avisen har hovedsakelig nyheter rundt produksjonen, men også humoristiske innslag.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Fakta om kull». Store Norske. Arkivert fra originalen 9. februar 2010. Besøkt 22. april 2010. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]