Grosvenor Square

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Grosvenor Square
Grosvenor Square.JPG
Grosvenor Square omkring 1800
LandStorbritannia Storbritannia
NettsideNettside

Grosvenor Square
51°30′41″N 0°09′05″V

Grosvenor Square (uttale: ˈgrovnə) er en plass i London, beliggende i det eksklusive nabolaget Mayfair i nærheten av Buckingham Palace. Området har lange forbindelser til USA og inneholder blant annet den amerikanske ambassaden og minnesmerket over Franklin D. Roosevelt. Ambassadebygningen med adresse Grosvenor Square nr. 1 er en stor og arkitektonisk markant bygning tegnet av Eero Saarinen, som også har tegnet den amerikanske ambassaden i Oslo.

Grosvenor Square er det tradisjonelle hjem for USAs offisielle representasjon i London siden John Adams etablerte den første delegasjonen til Storbritannia i 1785. Under andre verdenskrig opprettet general Dwight D. Eisenhower et hovedkvarter i Grosvenor Square nr. 20, som på folkemunne fikk navnet Eisenhower Platz. Den amerikanske marinen benytter fortsatt denne bygningen som sitt hovedkvarter for Europa og Vest-Afrika.

Hertugen av Westminster, Gerald Cavendish Grosvenor, eier det meste av landområdet rundt Grosvenor Square og leier ut hovedkvarterbygningen til den amerikanske marinen for ett hundre pund i året. Den amerikanske ambassadørboligen Winfield House ligger kort vei unna i Regent's Park og med et hageanlegg på mer enn 48 mål (den største hagen i indre London etter Buckingham Palace), regnes den som en av de fineste ikke-kongelige boliger i hovedstaden.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]