Grindvoll

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Grindvoll
LandNorges flagg Norge
Høyde o.h.313 meter
Kart
Grindvoll
60°17′50″N 10°29′09″Ø

Grindvoll stasjon

Grindvoll er et lite tettsted med omtrent 400 innbyggere vest i Lunner kommune mot grensen til Jevnaker.[1] Stedet har postnummer 2720.

Navnet Grindvoll ble etablert i forbindelse med anlegget av jernbane mellom Roa og Hønefoss, med Grindvoll stasjon. Tidligere var det ikke noe sentrum her, og området gikk under navnet Vestre Lunner.[2] Skolen på stedet het Løken skole. Den er nå nedlagt, og bygget er overtatt av Grindvoll idrettslag. Her drives helsestudio, spinningstudio og aktiviteter i forbindelse med ski, skøyter, orientering og annet. Ovenfor dette lokalet ligger en barnehage.

Tidligere lå det en butikk på Grindvoll, den er nå bruktbutikk og bolighus.

Grindvoll idrettslag hadde før et stabilt fotballag. De spilte blant annet i 2. og 3. divisjon. Dette laget ble slått sammen med Lunner Fotballklubb, under navnet Hadeland FK. Dette laget har derimot ikke hatt den samme gjennomslagskraften som Grindvoll IL hadde, og stilte ikke lag i 2011-sesongen. Lunner fotballklubb spilte i perioden 2009-2019 i 4. og 5. divisjon.

Grindvoll har tilsammen fire barnehjem. Skogglimt er det lokale samfunnshuset.[3] Her settes det opp teaterstykker, avholdes bingo og benyttes til festlige lag. Vestbyfunnet er et stort votivfunn fra yngre bronsealder fra gården Vestby.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Norgeskart». Kartverket. Besøkt 29. januar 2022. 
  2. ^ «Rolf B. Indseth». Kulturhistoriske Vestre Lunner. Besøkt 29. januar 2022. 
  3. ^ «Skogglimt på Grindvoll». Arkivert fra originalen 29. januar 2022. Besøkt 29. januar 2022.