Grillstad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Grillstad
Holdeplass for Metrobuss ved Ranheimsvegen på Grillstad
Basisdata
BydelCharlottenlund
KommuneTrondheim
Grenser tilStrindfjorden, Ranheim, Skovgård og Nedre Charlottenlund (boligfelt)
NavnebakgrunnEnten elven Grýtla eller fra verbet gruvla, 'grave/rote'
Beliggenhet
Kart
Grilstad
63°26′01″N 10°30′09″Ø

For firmaet som produserer spekemat, se Grilstad.

Grillstad, tidligere skrevet Grilstad[1] er et område på Nedre Charlottenlund, øst i Trondheim. Beliggende ved Strindfjorden, en del av Trondheimsfjorden, er området hovedsakelig et boligområde med eneboliger og leiligheter. Helt ytterst er det bygget en marina, Grilstad Marina, som også inkluderer 800 boliger og et næringsområde. Mye av dette området er bygd på en kunstig øy ute i fjorden.[2]

Navnet Grilstad kommer muligens fra et forsvunnet elvenavn, Grýtla, brukt om den nåværende Grillstadbekken, eller fra verbet gruvla, 'grave/rote'. Grillstad var opprinnelig en gård, som i middelalderen var erkebispegods og ble krongods ved reformasjonen. Siden dette hadde Grillstad mange eiere. Tidligere var Grillstad benyttet som landsted, men ble senere benyttet som helårsbolig. Under andre verdenskrig ble gården beslaglagt av tyskerne. De anla kanonstillinger og oppførte brakker her som ble brukt som bombelager.

Grilstad fabrikker ble grunnlagt i 1957 av grosserer Anton Jenssen. Fabrikken produserer ulike kjøttvarer, spesielt spekepølser.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Fagernes, Anne Berit (18. april 2013). «Grilstad eller Grillstad?». Adresseavisen. Besøkt 4. april 2019. 
  2. ^ «Stedet». Grilstad Marina. Besøkt 4. april 2019. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]