Grenseveien 19, Forus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Grenseveien 19, Forus
LandNorge
Kart
Kart
Grenseveien 19, Forus
58°53′23″N 5°43′07″Ø

Grenseveien 19, 4313 Sandnes på Forus i Sandnes kommune er i dag en del av FOMO Works Campus, eies av New Kid In Town AS og leies av Easee AS.

Historie[rediger | rediger kilde]

Grenseveien 19 er et ikon i norsk og internasjonal arkitekturhistorie. Bygget ble bestilt av Norsk Hydro i 1983.

På denne tiden var det en "fight" mellom daværende Statoil (nå Equinor) og Norsk Hydro. Statoil hadde akkurat fullført sitt hovedkontor på minst ti ganger størrelsen av administrasjonsbygget for boredivisjonen til Norsk Hydro som de nå ville ha prosjektert, så bestillingen var klar: "Vi skal ha et bygg som blir lagt merke til selv om naboen (Statoil) har et mye større bygg".

Arkitektkonkurransen gikk ut til flere anerkjent arkitektkontorer men et lite, ganske ukjent kontor i Harstad endte opp med å snike til seg jobben. A3 arkitekter hadde tegnet et bygg for Hydro tidligere som de var veldig fornøyd med. Det lille arkitektkontoret fra nord, tok kontakt med Norsk Hydro for å høre om ikke de også kunne være med på konkurransen, og til deres overraskelse vant de og fikk oppdraget.

Grenseveien 19 er et av få eksempler på "High tech" arkitektur fra 80-tallet. Hightech arkitektur vil si at den bærende konstruksjonen er synlig på utsiden av bygget.

Bygget er et kombibygg med bærende søyler langs yttervegg og to rader med søyler inne. Kontorene er plassert langs yttervegg med et torg i midten. Torget inneholder alle felleskunksjoner som møterom, print og pausesoner. Møterommene var bygget som glassbokser.

Det er ingen tvil om at arkitekturen er inspirert av en oljeplattform. Selv heisen er designet som en dykkerklokke og svever gjennom bygget i det som kan minne om avstøpningen av en condeep.

2020 og frem til i dag[rediger | rediger kilde]

Grenseveien 19 ble kjøpt av New Kid In Town AS høsten 2020 og leid ut til Easee AS samme år. Bygget ble totalrenovert før leietaker overtok bygget.

Norsk Hydros administrasjonsbygning for boredivisjonen bygget i 1985. I dag eies bygget av "New Kid In Town AS" og leies ut til Easee AS.

Om Norsk Hydro, Forus[rediger | rediger kilde]

Etter en innbudt prosjektkonkurranse valgte Norsk Hydro A3 som arkitekt for sitt administrasjonssenter for boredivisjonen på Forus. Plankonseptet er en videreutvikling av administrasjonssenteret i Harstad med kombikontorer.

Utgangspunktet for utformingen har vært Hydro som moderne og teknologisk avansert selskap og Jærens vakre og stadig skiftende lysvirkninger. Det teknologiske formspråket, med utenpåliggende stålstruktur og kanaler, gir assosiasjoner til offshoreanlegg. Det er også klare likhetstrekk.

Byggegrunnen er den tidligere Forussjøen, med kvikkleire til 30 meters dybde. Bygningen står på en betongplate som er fundamentet med 30 meter lange peler til fast grunn.[1]

Fakta[rediger | rediger kilde]

Bygningsfunksjon: Kontor
Byggherre: Norsk Hydro
Våre roller: Arkitekt
Vårt oppdrag: Program, skisseprosjekt, forprosjekt, tilbudsgrunnlag, detaljprosjekt
Oppdragsgiver: Norsk Hydro
Beliggenhet: Grenseveien 19, Forus
Framdrift (milepæler): 1983 Prosjekteringsstart

1984 Byggestart

1985 Overlevering

Areal: 5 100 m² BTA
Prosjektkostnad:
Rådgivere:
Entreprenører:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ haakon. «Norsk Hydro, Forus». A3 Arkitektkontor AS. Besøkt 2. mars 2021.