Gregorio Allegri

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gregorio Allegri
Gregorio Allegri.jpg
Født1582
Roma
Død1652 (alder 69–70)
Roma
Beskjeftigelse komponist og sanger
Nasjonalitet italiensk
Musikalsk karriere
Stemmetypetenor
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Gregorio Allegri (født 1582 i Roma død 17. februar 1652) i Roma var en italiensk komponist og tenorsanger fra senrenessansen og tidlig barokk.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han var puer (guttekorsanger) ved kirken San Luigi de Francesci fra 1591, og lik sin bror[1] Domenico Allegri (1585–1629) elev av Giovanni Maria Nanino.

Musiker, komponist[rediger | rediger kilde]

Fra 1607 til 1621 var Gregorio kapellmester ved domkirken i Fermo, og fra 1629 sanger i det pavelige orkester i tjeneste hos pave Urban VIII.

Hans mest berømte komposisjon er den nistemmige Miserere som han endret og utvidet mange ganger i løpet av livet. Stykket ble framført hvert år i Det sixtinske kapell i den stille uke helt fram til 1870. Det var forbudt å kopiere stykket, men det fortelles at det 14-årige Wolfgang Amadeus Mozart hørte stykket to ganger i 1770 og skrev det ned etter hukommelsen.

«Miserere» gjorde også inntrykk på Johann Wolfgang von Goethe og Felix Mendelssohn-Bartholdy.

Blant Allegris øvrige komposisjoner var det også to bind concerti for fem stemmer, publisert i 1618 og 1619; to bind motetter for seks stemmer publisert i 1621; en edisjon av en firedelt sinfonia; fem messer; to arrangementer av Jeremias' klagesanger; og en rekke motetter som ikke ble publisert i hans levetid. Han var en av de første komponister for strengeinstrumenter, og jesuittpater Athanasius Kircher har gjengitt et specimen av denne klasse av hans arbeider i sin Musurgia. Allegri komponerte også et Te Deum, et Magnificat og en firestemmig strykersonate.

Det meste av Allegris publiserte musikk, og særlig instrumentalmusikken, er i tidligbarokkens progressive concertatostil. Hans verker for det sikstinske kapell er imidlertid i Palestrinas stil.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Kerstin Helfricht: Gregorio Allegri. Biographie, Werkverzeichnis, Edition und Untersuchungen zu den geringstimmig-konzertierenden Motetten mit Basso continuo. Schneider, Tutzing 2004. ISBN 978-3-7952-1171-4

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Slektskapet er sannsynlig, men ikke 100 % sikkert

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]