Grefsen og Disen Velhus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 59°56′39,372″N 10°47′10,813″Ø

 Grefsen og Disen Velhus
Grefsen og Disen Velhus - 2013-07-14 at 12-36-16.jpg
 
Beliggenhet
Navn Grefsen og Disen Velhus
Adresse Kjelsåsveien 18
Område Bydel Nordre Aker
Kommune Oslo
Historiske fakta
Formål Velhus
Arkitekt Henrik Nissen d.y.
Stilretning Nyklassisistisk
Ferdigstilt 1928
Bygningsdata
Høyde 
Grunnflate 
Etasjer 
Gulvareal 
Posisjon

Grefsen og Disen Velhus
59°56′39″N 10°47′11″E
Fra festlokalet i velhuset.

Grefsen og Disen Velhus – populært kalt «Svetter'n» – ligger i Kjelsåsveien 18, altså midt i mellom strøkene Grefsen og Disen, i Bydel Nordre Aker i Oslo.

Bygningen er oppført på Byantikvarens gule liste – en oversikt over registrerte verneverdige kulturminner og kulturmiljøer i Oslo. 21.juni 2010 mottok Svettern kulturskiltet «blåmerke» av selskapet for Oslo Byes Vel.

Pr. 2012 brukes Grefsen og Disen Velhus som selskapslokale og til kurs, seminarer og som samlinglokale for nærmiljøet. Huset har for øvrig kaffebar, frisørsalong, en butikk for barn/voksenklær og lager for et murerfirma.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Disen Vel syslet med planer om eget velhus allerede i 1912, men først i 1917, da vellene i området hadde slått seg sammen, ble det mer realisme i planene. Henrik Nissen d.y. – en av byens ledende arkitekter på den tiden – ble engasjert som arkitekt. Et murhus i nyklassisisme med den karakteristiske søylefronten reiste seg og sto ferdig i 1928. Etter mange års arbeid med tomtespørsmål og økonomi kunne Grefsen og Disen Vel den 19. mars 1929 ønske velkommen til årsmøte i eget velhus.

Huset var i full drift fra første stund.[trenger referanse] Det var kino i 2. etasje, og 1. etasje ble leid ut til restaurant i en del år. Revyer ble satt opp, og kor, musikkorps m.m. hadde øvelser og konserter her. Sanitetsforeningen, Grefsen Idrettslag med flere hadde basarer, møter og sammenkomster. Under andre verdenskrig ble huset beslaglagt av okkupasjonsmakten og benyttet til lasarett. Etter krigen fortsatte virksomheten med uforminsket styrke i noen år, blant annet med jazzklubben Grefsen Jazz-society. På midten av 1960-tallet ble huset bortleid i en periode, men ny drift tok til på begynnelsen av 1980-tallet. Bygningen ble pusset opp i 2007, blant annet med nytt gulv i storsalen. I 2011 ble taket skiftet med nytt belegg og endel murarbeid ble gjort.

Kuriosa[rediger | rediger kilde]

Navnet «Svetter'n» stammer fra Grefsen kino – den tidligere kinoen i 2. etasje hvor det ofte var veldig varmt og nesten alltid fullt hus. Kinoen holdt på fram til juni 1962.

Litteratur og kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]