Grand Coulee-demningen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Demningen sett fra luften.
Kart med dette anlegget inntegnet.

Grand Coulee-demningen er en vannkraftdam som ligger i Columbia River ved tettstedet Grand Coulee i Grant County i staten Washington, USA ca. 950 km fra elvemunningen. Den ligger 71 km ovenfor Chief Joseph-demningen, og er USAs suverent største kraftverk med en installert effekt på 6 809 MW, nesten tre ganger større enn Chief Joseph. Anlegget har 33 turbiner.

Dammen demmer opp innsjøen Franklin D. Roosevelt Lake som fra den kanadiske grensen og nedover til demningen er 90 km lang og har et areal på 320 km². Den er 168 meter høy og 1 586 meter lang. Reservoarets volum er inntil 11,9 millioner m³ og det er det sjette største i USA. Dammen slipper vann videre nedover til Chief Joseph, hvor det også produseres kraft.

Anlegget var ferdig i 1941 og vedlikeholdes av den føderale regjeringen. Det ble bygget for kraftproduksjon og vanningsformål. Demningen var viktig for industrialiseringen av Washington og Oregon, og kraften ble brukt til produksjonen av kjernefysisk materiale ved Hanford Site – som inngikk i det topphemmelige Manhattanprosjektet under den andre verdenskrig.

I forbindelse med åpningen komponerte artisten Woody Guthrie blant annet sangen Grand Coulee Dam.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]