Keenleyside-demningen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Keenleyside-demningen
Arrow Lakes Generating Station, British Columbia, Canada.jpg
Foto av anlegget med Nedre Arrow Lakes. Midt i bildet Keenleyside-demningen, nede til høyre Arrow Lakes vannkraftverk med tilførselskanalen gående parallelt langs veien.
LandCanada
StedBritisk Columbia
Byggestart1999
Tekniske data
Effekt185 megawatt

Keenleyside-demningen
49°20′22″N 117°46′19″V
Kart over demningene i Columbia-vassdraget.
Anlegget må ikke forveksles med Arrow Lakes-demningen.

Keenleyside-demningen, tidligere kjent som High Arrow Dam, er en demning som danner reservoaret Nedre Arrow Lake, og gir vann til Arrow Lakes vannkraftverk i Columbia River 12 km ovenfor byen Castlegar i delstaten Britisk Columbia, Canada.

Detaljkart over demningen og reservoaret.

Demningen ligger der hvor Columbia-elva flyter sammen med sideelva Kootenay River. Reservoaret Arrow Lakes ble skapt ved oppdemmingen ved at to opprinnelig atskilte innsjøer smeltet sammen som følge av vannstigningen. Innsjøen er 232 km lang og volumet er på 8,8 km³. Ovenfor innsjøen finner vi neste dam oppstrøms – Revelstoke-demningen.

Installert kapasitet i vannkraftproduksjonen er 185 MW, med en årsproduksjon på inntil 772 GWt.

Selve demningen var ferdig i 1968. Deretter oppstod det planer om å utnytte den til vannkraft. Det ble etter hvert besluttet å bygge en tilknyttet dam med kraftstasjon litt nedenfor Keenleyside-dammen, med en egen tilførselskanal for vann på sinnsiden av elveløpet. Arbeidet med Arrow Lakes vannkraftverk begynte i mars 1999, og begge generatorene ble satt i drift våren 2002.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]