Hopp til innhold

Gran Sasso d’Italia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gran Sasso d’Italia
Corno Grande sett fra Campo Imperatore
LandItalias flagg Italia
Høyde o.h.2 912 meter
Kart
Gran Sasso d’Italia
42°28′09″N 13°33′55″Ø

Gran Sasso d’Italia er det høyeste fjellområdet i Appenninene, og ligger i regionen Abruzzo i Italia. Det høyeste fjellet er Corno Grande på 2 912 moh. Fjellområdet utgjør nasjonalparken Parco Nazionale del Gran Sasso e Monti della Laga som ble opprettet i 1993. Gran Sasso er også det høyeste fjellområdet på hele Den italienske halvøy. L'Aquila er den nærmeste byen, bare 16 km fra Assergi, en liten landsby ved foten av fjellet. Roma ligger 132 km med bil fra fjellet.

De tre toppene på Gran Sasso er Corno Grande med 2 912 meter over havet, Corno Piccolo og Pizzo Intermesoli. Toppene er dekket av snø det meste av året. På nordsiden av Corno Grande ligger Calderonebreen, den sørligste isbreen i Europa. Den er imidlertid i kraftig tilbakegang og forskere regner med at den trolig vil forsvinne rundt år 2020.

I 2005 ble den 2 424 meter høye toppen Gendarme gitt nytt navn. Den ble da oppkalt etter pave Johannes Paul II. Paven besøkte ofte stedet og omtalte fjellet som et «spesielt sted å møte Gud», og at Gran Sasso minnet han om fjellene i hjemlandet Polen.

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]