Granåsen (Vefsn)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Granåsen er en fraflyttet gård i Vefsn kommune i Nordland. Den ligger for seg selv i et større utmarkområde mellom Drevjadalen og Fustvassbygdene. Granåsen grenser mot Bergsnevet i nord, og øst for bygda strekker det seg en smal flik med utmark som tilhører Brattbakken. I sør grenser Granåsen til Lindset og Søfting i vest mot Holand og Nyland.[1] Geologisk er området interessant på grunn av forekomstene av dolomittmarmor. Granåsen dolomittfelt ligger i dette området, og det har blitt gjort betydelige grunnundersøkelser med tanke på kommersiell utvinning.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det framgår av en grensegangssak fra 1749 at Granåsen har blitt uskillt fra Lindset. Det antas at Granåsen i sin tid har vært brukt som seter for Lindsetgårdene. Den tidligste dokumentasjonen på bosetning er fra 1655-73, da skal en Jon Jonson ha vært der. Man går ut fra at det er han som har ryddet bruket. Gården ble fraflyttet på 1980-tallet.[2]

Samferdsel[rediger | rediger kilde]

Fylkesvei 252 går fra Baåga bru ved Fustvatnet, og til Drevjadalen. Fra denne veien er det gårdsvei gjennom skogterreng til gården.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Skorpen, Knut (2014). «Granåsen». Gardshistorie for Vefsn. Mosjøen: Vefsn bygdeboknemnd. s. 28. ISBN 978-82-990173-6-7. «Vi finn Granåsen første gang...» 
  2. ^ Skorpen, Knut (2014). «Folket i Granåsen». Gardshistorie for Vefsn. Mosjøen: Vefsn bygdeboknemnd. s. 34. ISBN 978-82-990173-6-7. «Jon Jonson...»