Brattbakken (Vefsn)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Brattbakken er en gård i Vefsn kommune, som ligger midt i Drevjadalen, der FV 252 kommer inn i dalen fra Fustvassbygdene. Drevjo (Drevjeelva utgjør grensen mot Straum (Vefsn) i nord. I vest grenser gården til Bergsnevet. I sør grenser gårdens utmark til Granåsen (Vefsn), Søfting og Engåsen. I øst grenser gården til Forsmoen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det antas at Brattbakken er en av de eldste gårdene i Drevjadalen, med drift fra 1600-tallet.[1]

Skoler og skolekretser[rediger | rediger kilde]

I omgangsskoletiden utgjorde Brattbakken sammen med Bergsnevet og Forsmoen en egen skolekrets.  Den nye skoleloven som kom i 1861, la opp til faste undervisningslokaler. Dette ble en komlisert sak for disse bygdene å løse på grunn av de krevende utfordringene med transport.  Resultatet ble en mellom løsning som varte i en periode, med fortsatt omgangsskole for gårdene; Brattbakken, Forsmoen, Rokkåsen og Granåsen. Denne rotasjonen gikk ut på 3 uker skole på Brattbakken, 3 uker på Forsmoen, og 2 uker på den faste skolen på Stuvland.[2] Denne ordningen fortsatte i forskjellige varianter helt til det ble bygget skole på Forsmoen i 1938. Elever fra Brattbakken hadde fra da av et fast skolelokale å gå til. Denne skolen var i bruk helt til den nye Granmoen skole ble åpnet i 1969.

Samferdsel[rediger | rediger kilde]

Den gamle ferdselsveien fra Drevja gikk forbi Brattbakken, videre gjennom Granåsen mot Dolstad og Mosjøen. I dag går både Fylkesvei 252 mellom Fustvassbygdene og Drevjadalen gjennom bygda, samt  hovedveien Fylkesvei 78 som går opp gjennom Drevjadalen. Nordlandsbanen passerer også bygden, men de lokale stasjonen er i dag nedlagte.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Skorpen, Knut (2014). Gardshistorie for Vefsn. Mosjøen: Vefsn bygdeboknemnd. s. 188. ISBN 978-82-990173-6-7. «Brattbakken er truleg...» 
  2. ^ Skorpen, Knut (2014). «Brattbakken». Gardshistorie for Vefsn. Mosjøen: Vefsn bygdeboknemnd. s. 192. ISBN 978-82-990173-6-7. «I omgangsskuletida...»