Holand (Vefsn)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Holandsgårdene sett fra fjellet over.
Holandsgårdene sett fra fjellet over på vinteren. Den store bygningen i bakgrunnen er en lagerhall tilhørende Arbor på kaianlegget i Holandsvika.

Holand er en gård i Vefsn kommune i Nordland. Den ligger på en åsrygg ved inngangen til Drevjadalen i Vefsn, om lag 70 meter over havet.[1] Gårdene omfatter et areal på vel 3000 dekar, fra Holandssjøen til Vetfjellet (Veto). Så langt lokalhistorien er kjent, er dette en av de eldste gårdene i Drevja.[2]

Skoler og skolekretser[rediger | rediger kilde]

I 1846 var Holand og Lindset en skolekrets. Ansvaret for å holde undervisningslokale gikk på omgang mellom gårdene. Læreren kom til bygda, og underviste et par uker i året.

I 1861 ble denne ordningen endret, Nyland ble tatt inn i dette samarbeidet, og det ble leid fast lokale for undervisning.

Fra 1870 ble Lindset og Holand på nytt en skolekrets, med undervisning på omgang. Ordningen med denne ordningen varte fram til 1907, da elever fra Holand gikk til den nye skolen på Skaland (Ca. 4km).

I 1927 ble Drevja skilt ut som egen kommune, og elever fra Holand ble knyttet til skolen på Stuvland.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Skorpen, Knut Vefsn bygdeboklag (2014). «Holand». Gardshistorie for Vefsn. Mosjøen: Vefsn bygdeboklag. s. 392. ISBN 978-82-990173-6-7. «Holand ligg på......» 
  2. ^ Holand, Gunnar (1948). «Holand». Drevja. Mosjøen: Joh. Petersens forlag. s. 136. «Holand er ein av dei eldste.....»