Grønt glimt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Grønne flekker»)
Et uvanlig stort grønt glimt sett i San Francisco, California

Grønt glimt er et sjeldent optisk fenomen som oppstår like etter at sola har gått ned eller like før sola står opp. Et grønt glimt oppstår like over sola og varer bare noen sekunder. Av og til kan en grønn lysstråle stråle opp fra sola. Vi kan vanligvis se dem fra en lav høyde hvor vi har fri sikt til horisonten, slik som ved havet.

Forklaring[rediger | rediger kilde]

Grønt glimt observert fra La Silla observatoriet i Chile.

Sollys er bygd opp av farger med forskjellig bølgelengde, og disse blir spredd av støvpartikler når de går gjennom atmosfæren. Det er dette som gjør at fargen på himmelen kan variere fra blått til rødt avhengig av hvor mye støv det er i atmosfæren og hvilken bane lyset tar. Når sola går ned eller står opp blir sollyset refraktert i atmosfæren og danner et vertikalt fargespekter. Disse fargene forsvinner en etter en og den røde enden av spekteret forsvinner først. Et kort øyeblikk etter at rødt, oransje og gult har forsvunnet er bare den grønne delen av spekteret synlig. Dersom luften hadde vært støvfri, ville det ha kommet et blått glimt og til slutt et fiolett. Atmosfæren inneholder derimot nesten alltid nok støvpartikler til å spre blått og fiolett lys. Moderate støvmengder refrakterer også grønt lys, og det er årsaken til at fenomenet er sjelden å se. Brytningen av lyset kan bli forsterket av temperaturinversjoner.

Hvis vi bruker en kikkert eller et teleskop, (men aldri se rett på sola!) kan vi se en grønn rand på toppen av sola i nesten alle solnedganger i klart vær. Men for å se en grønn flekk må man ha en inversjon i atmosfæren og en luftspeiling som forlenger levetiden til flekken fra en brøkdel av et sekund til et par sekunder.

Av og til kan vi se grønne flekker i toppen av en sky, vanligvis når sola går ned i tåke eller cumulusskyer nær horisonten. Hvordan disse grønne flekkene oppstår kan vi derimot ikke forklare.

Blått glimt[rediger | rediger kilde]

Av og til er ikke glimtet grønt, men gult, eller svært sjeldent blått.

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]