Gordon Matta-Clark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Gordon Matta-Clark (født 22. juni 1943, død 27. august 1978) var en amerikansk kunstner. Han er en av de mest omtalte kunstnerne fra den amerikanske avant-garden på 1970-tallet.

Matta-Clark er først og fremst kjent for sine stedsspesifikke, arkitektur-relaterte arbeider, som grep inn i og forandret eksisterende bygningsstrukturer. Han var motivert av et radikalt politisk samfunnssyn, og kunsten hans framstår som en kritikk av det borgerlige amerikanske samfunnet. Matta-Clark arbeidet innenfor flere ulike medier, som film, performance og skulptur, men han er mest kjent for «building cuts»-prosjektene (som han kalte «anarkitektur»), som demonterte og omformet bygninger til skulpturelt materiale. Det mest kjente av disse arbeidene, Splitting (1974), besto i å kutte et bolighus i to, og vippe den ene halvdelen av grunnmuren for slik å skape et tynt snitt midt i bygningen. Han uttalte selv om sine arbeider at «hvorfor skal jeg henge noe på veggen, når veggen i seg selv er mye mer interessant».

Matta-Clark drev også restauranten Food i SoHo i New York, som et sosialt kunstprosjekt. Siden mange av prosjektene var tidsavgrensede, eksisterer mesteparten av kunstnerens produksjon i dag kun som dokumentasjonsmateriale.

Gordon Matta-Clark døde av kreft i 1978, 35 år gammel.

Sentrale arbeider[rediger | rediger kilde]

  • Reality Properties / Fake Estates, New York 1973
  • Splitting, New Jersey, 1974
  • Conical Intersect, Paris 1975
  • Office Baroque, Antwerpen 1977

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]