Hopp til innhold

Golden goal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For tv-serien ved samme navn se: Golden Goal (TV-serie)

Golden goal kan på norsk oversettes med første målet vinner. Metoden har blitt brukt til å avgjøre cup-kamper i fotball der stillingen er uavgjort etter ordinær spilletid (90 minutter). Golden goal er det offisielle begrepet i fotball for det som kalles sudden death i enkelte andre idretter.

Dersom stillingen er uavgjort etter ordinær tid (90 minutter) i en cup-kamp, og det ikke spilles omkamp, spilles det ekstraomganger – maksimalt 2 ekstraomganger a 15 minutter hver. Hvis det spilles etter golden goal-regelen, vinner det laget som scorer først i ekstraomgangene. Ved scoring blåses kampen av umiddelbart. Blir det ikke scoringer i ekstraomgangene, avgjøres kampen på straffesparkkonkurranse, på samme måte som i en kamp der det ikke spilles etter golden goal-regelen.

Silver goal betyr at det laget som eventuelt leder etter første ekstraomgang, vinner kampen. Kampen stoppes altså ikke umiddelbart ved scoring i ekstraomgangene, en hver påbegynt ekstraomgang fortsetter til den er ferdigspilt etter 15 minutter. Denne regelen gir et lag muligheten til å utligne hvis det får mål mot seg i ekstraomgangene. (Sagt på en annen måte: Forskjellen mellom Silver goal og de opprinnelige reglene er således bare at ekstraomgang nummer 2 ikke blir gjennomført dersom et av lagene allerede leder når den første er ferdig.)

Regelen om golden goal ble introdusert av FIFA i 1993. Kamper ble avgjort etter golden goal blant annet i EM i fotball 1996 og 2000, og VM i fotball 1998 og 2002. Etter VM i 2002 introduserte UEFA silver goal-regelen. Denne regelen ble brukt under EM i fotball 2004.

Reglene om golden goal og silver goal ble innført for å få ned antallet straffesparkkonkurranser i mesterskap. Men bruken av golden goal og silver goal ble imidlertid lite populært. Mange lag spilte svært defensivt for å unngå å få mål mot seg i ekstraomgangene, og slik hadde reglene om golden goal og silver goal i praksis den motsatte virkningen av det som var hensikten med dem. Dessuten hersket det i blant en viss forvirring om kamper i ulike turneringer skulle avgjøres etter golden goal, silver goal eller vanlige regler om ekstraomganger og straffesparkkonkurranse.

I februar 2004 bestemte fotballens internasjonale lovkomité at reglene om golden goal og silver goal skulle fjernes fra fotballens regelverk etter EM i fotball 2004. Under VM i fotball 2006 bruktes ikke golden goal eller silver goal.

Autoritetsdata