Golden Bay

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Golden Bay på Sørøya.
Farewell Spit (landtungen på toppen av bildet) og Golden Bay.

Golden Bay er en grunn bukt i den nordvestlige delen av SørøyaNew Zealand. Den ligger sørvest for Cooksundet vest for Tasman Bay. Nord for bukten ligger Farewell Spit, som er det nordligste punktet på Sørøya. Aorere og Takaka renner ut i bukten fra sør.

De vestlige og nordlige delene av bukta er stort sett ubebodd. På sørkysten ligger byene Takaka og Collingwood, samt Abel Tasman nasjonalpark.

Bukta ble oppdaget av Abel Tasman i 1642. Etter at han hadde mistet fire av sine menn i et slag med de lokale maoriene ga han bukta navnet Murderers' Bay. James Cook anså i 1770 at Golden Bay var en del av Tasman Bay (Blind Bay), men rettet feilen på sin andre reise i 1773, og endret navnet til Murderers' Bay etter hendelsen i 1642. D'Urville endret navnet til Massacre Bay, et navn som ble beholdt helt til den europeiske bosettingen begynte. Etter at kull ble oppdaget i Takaka i 1842 ble bukta en tid kalt Coal Bay, og etter gullfunn i Collingwood i 1857 ble navnet Golden Bay[1].

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hare, McLintock, Alexander; Hutt., George William Grindley, M.SC., New Zealand Geological Survey, Lower; Taonga, New Zealand Ministry for Culture and Heritage Te Manatu. «GOLDEN BAY». www.teara.govt.nz (engelsk). Besøkt 27. april 2016.